Recept van de week: Zweeds gehaktballen

Geschreven door Redactie

Een geweldig recept voor Zweeds gehaktballen kan iedereen de kop opsteken en ervoor zorgen dat iedereen meer wil.

Eet ze als aperitief voor de perfecte feestsnack of over noedels voor een heerlijke maaltijd. Deze Zweedse gehaktbalsaus is alles!

Ingrediënten voor de gehaktballen:

- 1/3 kopje paneermeel
-  ½ kopje melk
- 2 eetlepels room
- 1 ei
- ½ theelepel koosjer zout
- ¼ theelepel gemalen zwarte peper
- ¼ theelepel piment
-  ¼ theelepel nootmuskaat
- 1 eetlepel verse peterselie fijngehakt
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel olie
-  ½ gele ui fijngehakt
-  1 teen knoflook fijngehakt
- 450 gram gemalen kip
- 220 gram gehakt rund

Voor de saus:

- 6 eetlepels boter
- 1/3 kopje bloem voor alle doeleinden
- 14,5 gram natriumarm rundvleesbouillon
- 14,5 gram natriumarm kippenbouillon
- 1 kopje slagroom
- ¾ kopje zure room
- 1 theelepel Beef Instant Bouillon Granules Ik gebruik Wyler’s
- 1 eetlepel sojasaus
-  1 theelepel Dijon-mosterd
-  1 theelepel worcestersaus
- 1 theelepel appelazijn
- 1 eetlepel kristalsuiker
- ½ theelepel versgemalen zwarte peper
- Zout indien nodig. Proef eerst.
- 1-2 eetlepels peterselie fijngehakt


Bedek 2 grote bakplaten met folie en bespuit de folie met kookspray. Verwarm de oven voor op 400F. Meng in een grote kom paneermeel, melk, room, ei, zout, peper, piment, nootmuskaat en peterselie. Zet het mengsel opzij zodat de melk minstens 10 minuten in het paneermeel kan trekken. Verhit 1 eetlepel boter en 1 eetlepel olie in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gehakte ui toe en bak tot ze glazig zijn. Voeg de gehakte knoflook toe en bak 30 seconden. Breng het ui / knoflookmengsel over in het paneermeelmengsel. Als het paneermeelmengsel klaar is, voeg je de gemalen klauwplaat en kip toe. Meng goed met een houten lepel. Rol het vlees in balletjes van 1 ½ inch (of gebruik een schep van 1 ½ inch) en leg ze op de voorbereide bakplaat met een tussenruimte van 1 inch. Kook 20 minuten of tot het niet meer roze is in het midden.

Voor de saus:

Smelt de boter in een grote koekenpan. Voeg de bloem toe aan de boter en klop goed. Kook op middelhoog vuur tot het mengsel een beetje donkerder wordt. Klop vaak. Voeg runderbouillon, kippenbouillon, room, zure room, sojasaus, Dijon-mosterd, worcestersaus, appelazijn, suiker en zwarte peper toe. Proef en breng op smaak met zout, indien nodig. Breng op middelhoog vuur aan de kook, zet het vuur laag en voeg de gehaktballetjes toe. Laat zachtjes en vaak roeren sudderen tot de jus is ingedikt. Voeg gehakte peterselie toe en roer voorzichtig.

Als je Zweedse gehaktballen eet zonder noedels of een bijgerecht, serveer dan met een theelepel bosbessenjam of cranberrysaus apart. Eet smakelijk!Onze Ambassadeurs