Politiek stelt vragen over Schipbreuk Broeder Isidoor

Geschreven door Redactie
Politiek stelt vragen over Schipbreuk Broeder Isidoor

De laatste vaart van kotter Broeder Isidoor en met name datgene wat daaraan vooraf is gegaan, heeft bij een tweetal lokale politieke partijen geleid tot het stellen van vragen aan het college van B&W.

VOCHoorn en de Hoornse Onafhankelijk Partij willen opheldering over verschillende zaken, waaronder de verantwoordelijkheid, de veiligheid en de financiële consequenties, ook voor de gemeentelijke havendienst. Daarom is onderstaande brief verzonden naar het college.


Geacht College,
Op initiatief van HOP heeft de raad in 2018 ingestemd met het instellen van de regeling ’schrijnende situaties’ om eigenaren van schepen die verkrotten te ondersteunen d.m.v. saneringsmaatregelen of te helpen bij het afvoeren en om ervoor te zorgen dat het aanzien van onze binnenhaven zou verbeteren. Het initiatief had een directe relatie tot de moeilijke omstandigheden waarin de eigenaar van de Broeder Isidoor verkeerde. Wij betreuren dat het schip is gezonken en alle schade - mogelijk ook aan het milieu - die daarmee is ontstaan. De wijze waarop dit is gebeurd roept vragen op.
VOCHoorn en HOP stellen in dit verband de volgende vragen t.a.v. verantwoordelijkheid, veiligheid en financiën m.b.t. de gemeentelijke havendienst.
1. Hoe kan het dat de havendienst de Broeder Isidoor laat vertrekken zonder dat het havengeld is afgerekend. Wist men dit niet? 
2. Is het waar dat de havendienst nog de diesel betaald heeft. Is dit normaal?
3. Heeft de gemeente c.q. havendienst nog vorderingen op de oude of nieuwe eigenaar van de Broeder Isidoor? Zo ja, hoe denkt de gemeente deze vorderingen te kunnen innen?
4. Hadden de medewerkers van de havendienst gezien of moeten zien wat de technische staat van het schip was?
5. Indien de havendienst tot het inzicht was gekomen dat het onverantwoord was om dit schip ‘het ruime sop’ te laten kiezen, had de havendienst dan moeten ingrijpen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, is dit gebeurd?
6. Waarom heeft de havendienst het schip tot buiten de havensluis begeleid?
7. Wat is de functieomschrijving van de havenmeester?
8. Wat is de lering die de gemeente uit dit voorval trekt?
VOCHoorn en HOP wachten uw antwoorden, binnen de daarvoor geldende termijn, af.
Met vriendelijke groet,
Aart Ruppert - VOCHoorn
Robert Vinkenborg - HOP

Onze Ambassadeurs