Vaar mee op de Blauwe Golf met de digitale vaargids

Geschreven door Redactie
Vaar mee op de Blauwe Golf met de digitale vaargids

De provincie Noord-Holland roept (recreatie)schippers op om gebruik te maken van een digitale vaargids.

Varen in de provincie Noord-Holland draait om genieten, maar ook om vlot doorvaren. Dat kan met een digitale vaargids. Naast persoonlijke routeinformatie en handige vaarinformatie is het mogelijk om automatische openingsverzoeken te sturen naar meer dan 50 aangesloten bruggen in Noord-Holland. De provincie stimuleert hiermee het in konvooi varen. Daardoor hoeft de brug minder vaak open en dat zorgt voor een betere doorstroming op weg én water.

Digitale vaargids

Met de digitale vaargids kunnen automatisch bedienverzoeken worden ingediend. De gids is beschikbaar via verschillende apps: Waterkaarten Nederland, Waterkaart Live, WinGPS 5 of NavKid waterkaart (deels tegen betaling).

Betere doorstroming op weg en water

Door het invoeren van de gewenste bestemming in een van de digitale vaargidsen krijgt de schipper een persoonlijk routeadvies. Daarnaast is er de mogelijkheid om automatische openingsverzoeken in te dienen voor de bruggen. Dankzij deze unieke functie in de digitale vaargids weet de brugbedienaar dat de schipper eraan komt. Samen met de informatie over de drukte op de weg, het openbaar vervoer en de nood-en hulpdiensten kan de brugbedienaar het beste bedientijdstip bepalen. Het kan zijn dat het voorste schip even moet wachten tot een konvooi gevormd is, maar daarna ervaart de schipper de voordelen van varen op de Blauwe Golf.

Gedeputeerde Bereikbaarheid en Mobiliteit Jeroen Olthof: “Hoe meer schippers een vaargids gebruiken, hoe meer rekening we met de (recreatie)schippers kunnen houden. Met de digitale vaargids stimuleren we konvooivaren, waarbij een grote groep schippers in een keer de brug passeert. Varen op de Blauwe Golf noemen we dat. Net zoals de Groene Golf op de weg, maar dan op het water. Zo hoeven niet alleen schippers minder vaak te wachten bij een brug, minder brugopeningen is ook gunstig voor het wegverkeer.”

Onze Ambassadeurs