Inspectie dijken en duinen ter voorbereiding op stormseizoen

Geschreven door Redactie
Inspectie dijken en duinen ter voorbereiding op stormseizoen

De dijkinspecteurs van het hoogheemraadschap HHNK zijn weer te vinden op de dijken om te controleren of ze het stormseizoen kunnen doorstaan.

Alle primaire keringen, dat zijn de dijken en duinen aan zee en aan het IJssel- en Markermeer, worden geïnspecteerd door twee inspecteurs. Ook in tijden van corona lopen ze samen, daarbij de onderlinge afstand respecterend. Samen zien ze meer dan alleen, en de een kan kijken terwijl de ander noteert.

Het afgelopen voorjaar was het erg droog. Dat voelt al lang geleden, maar de dijken kunnen nog steeds sporen dragen van de droogte. Scheuren in de dijk kunnen in het najaar vollopen met water en zo de dijk verzwakken. Maar ook schades door gravers als mollen en konijnen of juist natte of kale plekken kunnen gevaarlijk zijn. Daarom worden de dijken die ons moeten beschermen tegen hoogwater elk najaar intensief geïnspecteerd. Dat wordt gedaan in september, zodat reparaties vóór 15 oktober kunnen worden uitgevoerd, want dan begint het stormseizoen. Hoewel we met de klimaatverandering natuurlijk niet weten of het weer zich daar aan houdt. Zie je de dijkinspecteurs lopen, dan weet je wat ze aan het doen zijn. En als je denkt dat je een kwetsbare plek hebt gezien zoals een scheur of een natte plek aarzel dan niet deze even onder de aandacht te brengen. Alle hulp is welkom. Zo houden we Hollands Noorderkwartier samen veilig. 


Onze Ambassadeurs