Historische schepen in de Hollandsche Zeilvloot onder druk

Geschreven door Redactie

Historische schepen in de Hollandsche Zeilvloot zijn onder druk door corona maatregelen. Gemeente Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord slaan de handen ineen

Uit ongeveer 400 authentieke schepen bestaat de Hollandsche Zeilvloot. Deze zijn niet alleen van cultuurhistorische waarde, maar ook van grote toeristisch-recreatieve en maatschappelijke waarde. De samenwerking tussen gemeenten en het ontwikkelingsbedrijf zorgt voor een uitbreiding van marketingactiviteiten. Met als doel om de grootste, nog varende, historische zeilvloot ter wereld te ondersteunen tijdens de coronacrisis.

Het zijn moeilijke tijden voor de eigenaren van de historische zeilschepen. Door de preventie maatregelen ziet de sector een grote terugval in aantal bezoekers en omzet. Nederland heeft de grootste, nog varende historische zeilvloot ter wereld. De ruim 400 authentieke schepen zijn van grote cultuurhistorische waarde. Vele zijn van de sloop gered, gerestaureerd en geschikt gemaakt om te varen met betalende passagiers. Hierdoor weten de schippers deze oude vrachtschepen in de vaart te houden. In normale jaren neemt de vloot meer dan honderdduizend gasten mee naar het Markermeer, het IJsselmeer, de Wadden en over de wereldzeeën. De inschatting voor 2020 is dat het percentage gasten 50 tot 70% lager ligt.

Om ervoor te zorgen dat de vloot meer bezoekers gaat aantrekken wordt een uitgebreide campagne opgezet. Hierbij worden o.a. advertenties geplaatst in verschillende media, een website gemaakt, brochures verspreid en social media ingezet. Ook is een zeilweekend voor twee personen te winnen aan boord van een traditioneel zeilschip. Deze winactie loopt t/m 2 november.
 Via de website www.zeilvlootbovenamsterdam.nl kunnen bezoekers de diverse zeil vakanties, arrangementen en activiteiten vinden en zich ook aanmelden voor de winactie.Onze Ambassadeurs