Hoorn krijgt geen nieuw stadhuis: tegen nieuwbouw met één stem verschil Bestaande stadhuis wordt gerenoveerd

Geschreven door Redactie
Hoorn krijgt geen nieuw stadhuis: tegen nieuwbouw met één stem verschil Bestaande stadhuis wordt gerenoveerd

De discussies en de aanzienlijke hoeveelheid argumenten over nieuwbouw of verbouw van het Hoornse stadhuis is al enige tijd gaande. Zowel voor- als tegenstanders van nieuwbouw in het stationsgebied ofwel het bouwen van een Huis van de Stad in De Poort van Hoorn zullen zich moeten neerleggen bij het besluit dat de gemeenteraad heeft genomen.

Duidelijk is wel dat beide opties een hoop geld gaan kosten. Voor vernieuwen zal 26,8 miljoen euro beschikbaar gesteld moeten worden of 29,6 voor nieuwbouw. Alleen de noodzaak dat er iets gedaan moet worden wordt door een grote meerderheid van de fracties onderstreept.

Diverse externe partijen hebben zich in de discussie gemengd. De NS, de Hoornse ondernemers, de bibliotheek en de gedeputeerden van Noord-Holland hebben de voordelen van nieuwbouw nader belicht, terwijl anderen weer de geografisch centrale plek en de uitstraling van het huidige stadhuis en dus het belang ervan voor het gebied van de Nieuwe Steen benadrukken. In de bijlage voor het raadsvoorstel worden verschillende factoren naar voren gebracht, die ingedeeld zijn in vier groepen. Nieuwbouw biedt volgens het college betere mogelijkheden om in te spelen op de nieuwe rol van de gemeente voor de veranderde samenleving.




Onze Ambassadeurs