Twijfels over veiligheid: weer vragen over jeugdzorg van Hoornse fracties

Geschreven door Redactie
Twijfels over veiligheid: weer vragen over jeugdzorg van Hoornse fracties

In november vorig jaar stelden de Hoornse PvdA, Fractie Danny Verdonk en DRP vragen aan het college over de JeugdzorgPlus.

Recente ontwikkelingen, zoals onder andere de steekpartij in augustus van dit jaar, waar minderjarige pupillen van de gesloten jeugdinrichting Antonius (Horizon in Bakkum) bij betrokken waren, noopten de fracties om weer vragen over de jeugdzorg te stellen.

Lees de brief hieronder:

Aan: het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoorn

Hoorn, 3 oktober 2020

Betreft: Artikel 36 vragen over JeugdzorgPlus, deel drie

Geacht College,

Op 18 oktober 2019 en 21 november 2019 stelden de fracties van de PvdA, Danny Verdonk en DRP al artikel 36 vragen over de JeugdzorgPlus. De recente ontwikkelingen rondom Horizon en de gesloten jeugdinrichting Antonius en het onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoekjournaliste Hélène van Beek dat zij heeft opgeschreven in het boek ‘Kinderen van de Staat, Jeugdzorg in ademnood’ maken het voor ons nodig om nogmaals te komen met een aantal vragen.

In augustus 2020 werd bekend dat de daders van een steekpartij in Castricum, waarbij een achttienjarige jongen zwaargewond raakte, minderjarige pupillen waren van de gesloten jeugdinrichting Antonius (Horizon in Bakkum). De rechter die zich met deze zaak bezighield, uitte scherpe kritiek op het veiligheidsbeleid van Horizon. Ook de jeugdrechtadvocate die betrokken was, stelde vast dat het al langer chaos was bij Horizon en dat deze organisatie niet in staat bleek de zaken goed op orde te krijgen.

Naar aanleiding van de berichten hierover hebben wij de volgende vragen:

1. Kunt u aangeven welke (nieuwe) afspraken er zijn gemaakt tussen de achttien gemeenten en Horizon om de veiligheid van de jongeren te garanderen?

2, In hoeverre was u eerder al op de hoogte van de klaarblijkelijke chaos die er bij de gesloten jeugdinrichting Antonius was?

3. Kunt u aan ons de driemaandelijkse rapportage van Horizon doen toekomen, zoals bij de aanbesteding is afgesproken?

Hélène van Beek stelt in het artikel ‘ Geheime informatie over omstreden aanbesteding gesloten jeugdzorg Noord Holland onthuld’ van zaterdag 3 oktober 2020  dat het bestuur van Horizon haar met dreigende en insinuerende taal onder druk zette. Ook Janine Visser, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Alkmaar, sprak van een intimiderende mail aan haar adres vanuit Horizon.

4. Bent u het met ons eens dat het onwenselijk is dat het bestuur van één van onze partners op deze manier omgaat met raadsleden en/of onderzoekjournaliste?

5. Zijn er, naar aanleiding van deze nieuwe, kwalijke, informatie nog stappen die u gaat zetten om de orde bij Horizon te herstellen? Zo ja, welke? Zo nee, waarom niet?

6. In november loopt het jaarcontract met Horizon af. Bent u voornemens dat contract te verlengen? Zo ja, op welke gronden?

Op zaterdag 3 oktober stond ook  in het Noord Hollands Dagblad het artikel ‘ Miljoenen tekort in Zaanstad: gemeente liet zelf kosten jeugdhulp ontsporen. Rekenkamer oordeelt hard’. In dit artikel wordt gesteld dat de gemeente Zaanstad de kosten eerder onnodig gierend uit de hand heeft laten lopen, informatie over gebruik en kosten jeugdhulp niet op orde heeft en dat de gemeenteraad, mede daardoor, onvolledig is geïnformeerd. Naar aanleiding van dit artikel hebben wij de volgende vraag:

7. Hoe is de situatie in Hoorn? Kunnen wij een dergelijke situatie ook verwachten of hebben wij hier de zaken beter op orde?

Namens de fracties

PvdA, Arnica Gortzak

Fractie Danny Verdonk, Danny Verdonk

DRP, Menno Jas

Onze Ambassadeurs