VVD pleit voor pilot met interactieve oversteekplaatsen in Hoorn

Geschreven door Redactie
VVD pleit voor pilot met interactieve oversteekplaatsen in Hoorn

VVD Hoorn wil dat de gemeente gaat experimenteren met ’interactieve oversteekplaatsen’ waar met onder andere knipperend licht wordt aangegeven dat er voetgangers aankomen. Dit naar aanleiding van het nieuws over het verdwijnen van een aantal zebrapaden in de gemeente.

„We zijn verbaasd over het weghalen van een zebrapad tussen Grevelingenweg-Wiesepad, welke in de ochtend veelvuldig gebruikt wordt door schoolkinderen die naar Dynamis gaan. Juist een dergelijk zebrapad is een veilige plek om over te steken”, zegt fractievoorzitter Chris de Meij.

Het is de fractie opgevallen dat de laatste tijd zebrapaden worden weggehaald, zoals die bij de Bramleylaan (bij de Aldi) en bij de kruising bij de Tortelduif in Blokker. „Het lijkt wel een hype. Bij de nieuwe verkeerssituaties die ontstaan heeft de voetganger geen voorrang meer en wordt hij of zij alleen maar kwetsbaarder”, zegt De Meij.

„Het blijkt echter dat diverse gemeenten (zoals Rotterdam en Den Haag) de alertheid van de weggebruikers al geruime tijd op een innovatieve manier verbeteren, onder andere door het interactief maken van fiets- en voetgangers oversteekplaatsen.” Verschillende soorten lichten waarschuwen automobilisten voor naderende fietsers of voetgangers, zodra een speciale camera hen signaleert. De VVD vindt het van groot belang dat ook in Hoorn deze verkeerstechniek wordt toegepast. De Meij: „In Rotterdam experimenteren ze ook met zebrapaden met UV-lichten, die aangaan als het donker wordt, een prima oplossing. We moeten wat innovatiever worden in plaats van te kiezen voor het verwijderen van zebrapaden.”

De Hoornse VVD is ook nog niet helemaal blij met de oversteek op de Maasweg, die een nieuwe locatie krijgt. „Deze geeft nu ook al onduidelijk aan de weggebruikers. Met name door het rode asfalt straks, denkt de fietser dat hij hier voorrang heeft. Hier moet echt een oplossing voor komen dan wel in combinatie met een interactieve oversteekplaats.” Bij de raadsvergadering van 20 oktober dient de VVD een motie in om een pilot te starten met interactieve zebrapaden.

Onze Ambassadeurs