Iconische Bomen Westerdijk worden gekapt

Geschreven door Redactie
Iconische Bomen Westerdijk worden gekapt

Het vertrouwde aangezicht van de populieren op de Westerdijk zal er volgend jaar anders uit gaan zien: de raad heeft gisteravond ingestemd met de kap van de Canadese populieren.

Wel heeft de wethouder toegezegd toestemming te hebben van het hoogheemraadschap voor de herplant van achttien verschillende soorten bomen.

Met dit besluit komt een einde aan een langslepende discussie over de kap van de bomen. Tijdens de vorige raadsvergadering werd nog door een actiegroep een petitie aangeboden voor behoud van de bomen, die 2600 keer ondertekend werd. 

De actiegroep stelt dat de bomen nog houdbaar zijn en in lijn met de actiegroep dienden de fracties van Groen Links, Hoorn Lokaal en Partij van de Arbeid een motie in. Hierin verzochten zij het college in de eerste instantie de bomen te behouden met kwalitatief onderhoud of de bomen in ieder geval te laten staan tot herplant kan worden toegezegd.

De wethouder kan inmiddels met honderd procent toezeggen dat er achttien bomen van verschillende grootte en verschillende soorten worden teruggeplaatst. Hiervoor heb ik inmiddels toestemming van het hoogheemraadschap." Dit gaf de partijen voldoende vertrouwen om de motie aan te nemen waarin wordt gevraag niet eerder te kappen dan er zekerheid is voor herplant.

Onze Ambassadeurs