Auteur Jan Hoff brengt helderheid in discussie met ‘De strijd om straatnamen’

Geschreven door Redactie
Auteur Jan Hoff brengt helderheid in discussie met ‘De strijd om straatnamen’

Door het hele land worden discussies gevoerd over straatnamen en beelden van historische ‘helden’. Tegenstanders zien die straatnamen en beelden als verheerlijking van personages die in het verleden lang niet altijd ‘zuiver op de graad’ zijn geweest.

Anderen zijn van mening dat we niet moeten tornen aan onze historie. Een middengroep meent dat de beelden en straatnamen gehandhaafd moeten blijven, maar dat een toelichting op zijn plaats is.

Ook in Hoorn worstelt men al geruime tijd met dit onderwerp. Het beeld van historische VOC-held, Jan Pieterszoon Coen, houdt de gemoederen behoorlijk bezig. Tegenstanders willen het beeld weg hebben. Voorstanders pleiten voor behoud. Al enkele jaren geleden is besloten om bij het beeld een plaquette met extra toelichting te plaatsen over de schaduwzijden van het werk van Coen. Het onderzoek dat Hoff deed voor zijn boek levert verbluffende bevindingen op: twee van de verguisde historische helden zijn zelf slaaf geweest. Twee worden tot op de dag van vandaag, ruim drie eeuwen na hun dood, nog steeds diep gerespecteerd door nazaten van slaven. Sommige helden van toen worden volkomen ten onrechte of volstrekt overdreven beschuldigd van slavenhandel en oorlogsmisdrijven – zij hadden daar nauwelijks of nooit iets mee te maken.

Hoff beschrijft in dit boek ook de levensloop van verschillende historische helden, waaronder Jan Pieterszoon Coen. Naar zijn mening is Coen vooral een tragische figuur, met grote verdiensten in zijn tijd, alom, vanaf de Portugezen tot en met de Chinezen, zeer gerespecteerd, maar met zwarte bladzijden die ook in zijn tijd al tot hevige kritieken leidden. De strijd om de straatnamen van Jan Hoff verscheen in maart van dit jaar via Boekengilde. Het EAN nummer van dit boek is 9789463237765.

Onze Ambassadeurs