Horecaleerlingen van Praktijkschool Westfriesland zitten zonder stage thuis
Praktijkervaring is waar het om draait voor de leerlingen van Praktijkschool Westfriesland. Maar sinds de sluiting van de horeca, zitten de stageleerlingen thuis. Om toch vlieguren te maken, is er in de school een winkeltje getart waar de leerlingen in de pauze hun gerechten verkopen.
Want de praktijklessen binnen school gaan wel door en dus wordt er naar oplossingen gekeken om toch zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen. Tijdens de les wordt er nagebootst hoe het in een normale kantine gaat. Samenwerken, communiceren, hygiënisch werken en gerechten bedenken zijn daar onderdeel van.
Het gaat om zo'n dertig leerlingen die op dit moment geen stage in de horeca kunnen lopen. "Hiervan zit een deel echt volledig thuis, een deel krijgt thuisopdrachten en een deel werkt wat meer bij hun bijbaan om toch bezig te blijven", vertelt Susan van der Neut mentor en stagedocent van Praktijkschool Westfriesland. Er wordt in school naar verschillende oplossingen gezocht. Het winkeltje is daar één van. Ook krijgen sommige leerlingen deze week kookopdrachten mee naar huis.
De grootste zorg van de Praktijkschool is de uitstroom. Van der Neut: "Deze leerlingen hebben echt voor een beroep in deze sector gekozen, maar is er straks nog wel voldoende vraag naar als de bedrijven omvallen? Als we ze geen stage kunnen bieden, kunnen we ze dan wel werk bieden?" Dezelfde twijfels leven ook bij de leerlingen. "Ik wil eigenlijk mijn eigen restaurant openen maar dat plannetje is nu weggezakt. Ik ben zelfs aan het nadenken of ik iets in de beveiliging zou kunnen gaan doen."