Aan de slag in het centrumgebied van de Kersenboogerd

Geschreven door Redactie
Aan de slag in het centrumgebied van de Kersenboogerd

De komende 10 tot 15 jaar wordt het centrumgebied van de Kersenboogerd aangepakt. De gemeente Hoorn doet dit in samenwerking met Intermaris en HVC.

De Hoornse gemeenteraad stelde dinsdag 8 december de uitvoeringsaanpak van het centrumgebied van de Kersenboogerd vast. De raad voegde veiligheid als extra aandachtsgebied toe aan het voorstel. Dit aandachtsgebied is gericht op het verhogen van de veiligheid van het centrumgebied op de middellange en lange termijn. Met die toevoeging werd het voorstel voor de aanpak van het centrumgebied van de Kersenboogerd unaniem aangenomen.

De uitvoeringsaanpak gaat over vijf sporen. Het eerste spoor gaat over een warmtenet, de riolering en de openbare ruimte. Want de aanleg van een warmtenet zorgt voor kansen voor een betere, mooiere openbare ruimte in het gebied. Voor de aanleg van het warmtenet stond ook dinsdag 8 december een voorstel op de agenda. De gemeente heeft de ambitie om in 2040 als stad klimaatneutraal te zijn. De overgang naar schone warmte is daarin belangrijk. De gemeenteraad stemde in om de haalbaarheidsstudie warmtenet Kersenboogerd af te sluiten. De kansen voor een warmtenet in het centrumgebied van de Kersenboogerd zijn voldoende uitgewerkt. Het gaat over ongeveer 2.000 woningen, die voornamelijk bestaan uit sociale huurwoningen. De gemeenteraad nam een motie over woonlasten van huurders aan. En roept hiermee het college op om te zorgen dat de woonlasten van huurders niet hoger worden door de keuze van het warmtenet van HVC. De verwachting is dat de lasten waarschijnlijk zelfs iets lager worden. Intermaris heeft al toegezegd dat de woonlasten voor haar huurders in ieder geval niet hoger worden. De raad kiest met het besluit om een wijkuitvoeringsplan uit te werken. En vraagt om extra onderzoek naar de mogelijkheden om (een deel van) de particuliere woningen en ander vastgoed aan te sluiten op het warmtenet.

De aanleg van het warmtenet biedt gelegenheid om tegelijkertijd de riolering in het gebied te vervangen waar nodig én meer kwaliteit aan de openbare ruimte toe te voegen. Een prettigere openbare ruimte vergroot de leefbaarheid van het gebied. De andere vier sporen gaan onder andere over meer balans in verschillende woningen (spoor 2) en het opknappen van het openbaarvervoersknooppunt en winkelcentrum (spoor 3). En over een sociale aanpak op bijvoorbeeld armoedebestrijding, schulden, jeugd, onderwijs, zorg en gezondheid (spoor 4). En dus het extra spoor om het centrumgebied preventief veiliger te maken (spoor 5).

Onze Ambassadeurs