Hoornse tuinen worden groener
Stichting Steenbreek, Stichting Deeltuinen en de gemeente Hoorn slaan de handen ineen met de actie voor het vergroenen van tuinen. Inwoners worden uitgedaagd om ideeën in te sturen voor meer groen en minder steen in de tuin.
Met groenere tuinen dragen we bij aan een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving. En dat is hard nodig. Onder alle inzendingen worden, als blijk van waardering, 50 Elstar appelboompjes verloot.
Het wordt steeds natter en warmer in de stad. Dat heeft negatief effect op mens, dier en natuur. In snel tempo verdwijnen veel plant- en diersoorten. Gelukkig kunnen we hier samen wat aan doen. Elke vierkante meter steen die wordt vervangen door groen, helpt. Zo kan het water in de bodem zakken, daalt de temperatuur en wordt fijnstof afgevangen. Dieren vinden weer een leefgebied, het leven in de bodem verbetert en wij mensen voelen ons ook prettiger en gezonder. Door je eigen tuin of balkon groener te maken, draag jij ook bij aan een groenere stad. Laat ruimte in je tuin voor borders, plaats (klim)planten, plant bomen of zet potten met planten op je balkon. Je hebt zelf vast genoeg ideeën voor het vergroenen van je tuin. Stuur ze in en inspireer zo andere inwoners. De ideeën worden vervolgens op de social media platforms van de gemeente gedeeld. Met jouw deelname maak je kans op één van de 50 Elstar appelboompjes. Houd de social media kanalen van de gemeente in de gaten of ga direct naar www.deeltuinen.nl/win.
Onder alle inzendingen worden, als blijk van waardering, 50 Elstar appelboompjes verloot. Bomen vangen CO2 op. Met meer bomen komt er minder CO2 in de lucht. Dat helpt tegen klimaatverandering. Achter de appelboom schuilt ook een mooie symboliek. De boom staat voor vertrouwen en dankbaarheid. De boom werd vroeger naast het huis geplant ter bescherming en voor het ontvangen van liefde. De traditie leert dat de laatste appel altijd aan de boom moet blijven hangen voor een goede oogst in het volgende jaar. Niet iedereen heeft een tuin om groener te maken. In Nederland hebben circa 2,5 miljoen huishoudens geen tuin om lekker van te genieten. Stichting Deeltuinen heeft hier een oplossing voor bedacht: een soort Airbnb, maar dan voor deeltuinen. Tuineigenaren delen hun tuin met mensen die geen tuin hebben. Gratis en belangeloos. Hoe mooi is dat? Van elk geplant boompje gaat 5 euro naar de stichting voor het vergroten van de community. Zo draagt deze actie bij aan het uiteindelijke doel van Stichting Deeltuinen: voor iedereen een tuin op fietsafstand.