Iemand anders voor je laten stemmen

Geschreven door Redactie
Iemand anders voor je laten stemmen

Op woensdag 17 maart 2021 zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer.

Je kunt ook stemmen op 15 en 16 maart. Kun je op deze dagen niet zelf stemmen? Dan kan iemand anders voor je stemmen via een machtiging. Waar moet de gemachtigde aan voldoen?

De gemachtigde moet zelf stemrecht hebben en in Nederland wonen, een gemachtigde mag voor maximaal 3 andere kiezers stemmen en de gemachtigde moet deze volmachtstem(men) tegelijk met de eigen stem uitbrengen.

Iemand machtigen kan door een stempas in te vullen, of door een schriftelijke volmacht aan te vragen. Woont degene die je wilt laten stemmen ook in Hoorn? Vul dan de achterkant van je stempas in.

- Je ontvangt 2 weken voor de verkiezing uw stempas.
- Je vult de achterkant van de stempas in.
- Jij en de gemachtigde ondertekenen allebei de stempas.
- De gemachtigde neemt jouw stempas mee naar het stembureau. Bij het stemmen moet de gemachtigde (een kopie van) jouw identiteitsbewijs laten zien. De gemachtigde mag dat ook op een smartphone of tablet tonen.

Een schriftelijke volmacht gebruik je bijvoorbeeld als je iemand wilt machtigen die niet in de gemeente Hoorn woont. Of wanneer je iemand uit Hoorn of een andere gemeente wilt machtigen voordat de stempassen zijn verzonden. Het is vanwege de coronamaatregelen ook mogelijk om een schriftelijke volmacht aan te vragen zonder bezoek aan huis. De gemachtigde en aanvrager vullen dan allebei een apart formulier in. Kijk voor meer informatie op de pagina Verkiezingen.

Onze Ambassadeurs