Foutje in nieuwe gokwet verhoogt risico op matchfixing

Geschreven door Redactie
Foutje in nieuwe gokwet verhoogt risico op matchfixing

In tegenstelling tot wat was beloofd mogen signalen van matchfixing niet met de sportbonden worden gedeeld. Vanaf oktober moeten online gokbedrijven die verdachte zaken zien dit geheim houden en uitsluitend melden aan de Financial Intelligence Unit van de overheid. Of die signalen ooit bij de sport belanden is nog maar zeer de vraag.

Over de totstandkoming van de wet is jaren overlegd. De Wet kansspelen op afstand, die regelt dat online wedkantoren vanaf oktober legaal online gokken mogen aanbieden, zou ook de aanpak van matchfixing in Nederland moeten opstarten. Volgens deze wet moet elke online bookmaker met een vergunning in Nederland verdachte signalen melden aan de wedstrijdorganisatie en de betrokken bond.

Matchfixing werd tot voor kort vrijwel alleen toegeschreven aan de voetbalwereld, maar het blijkt bij meerdere takken van sport voor te komen. Zo waren er onlangs nog berichten van matchfixing bij badminton en bij darts. Omdat het bij matchfixing vaak gaat om crimineel geld dat wordt ingezet, soms met als doel om dat geld wit te wassen, valt elk signaal van matchfixing onder de Wwft. De meldplicht in de nieuwe gokwet voor gokkantoren om sportbonden te informeren, blijkt daardoor bij nader inzien een wassen neus te zijn.

Zelfs kleinere zaken, zoals een sporter die op de eigen competitie gokt, mogen daardoor niet meer aan de sportbond gemeld worden. Vorige maand werd duidelijk dat voetballer Jordy Clasie heeft gegokt op wedstrijden in de Eredivisie, wat niet is toegestaan. Dat zou vanaf oktober niet meer mogen, zegt de Kansspelautoriteit.



Onze Ambassadeurs