Ook meldingen van tromboseklachten bij Janssen-vaccin

Geschreven door Redactie
Ook meldingen van tromboseklachten bij Janssen-vaccin

Ook het coronavaccin van Janssen zou bij sommige mensen kunnen leiden tot bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes. Tot nu toe zijn er wereldwijd drie meldingen van die bijwerking bekend. Deze worden nu  onderzocht.

Een woordvoerster van Janssen uit Leiden zegt, dat de drie meldingen zeer recent bekend zijn geworden bij het bedrijf. Die zijn volgens haar besproken binnen het comité van het EMA dat toeziet op de veiligheid van al toegestane geneesmiddelen en vaccins. Het nog te vroeg om aan te geven of die bijwerkingen ook iets zeggen over de veiligheid van het vaccin.

Het vaccin van Janssen is goedgekeurd voor gebruik in Europa. Half april worden de eerste voorraden geleverd. Kort erna zouden de eerste mensen gevaccineerd moeten worden. In Nederland adviseert de Gezondheidsraad om dat vaccin eerst aan ouderen en mensen met medische risico’s te geven.

Bij het vaccin van Pfizer en BioNTech zijn wereldwijd 35 gevallen van trombose in de hersenen bekend. Bij Moderna hebben voor zover bekend vijf mensen die klachten gekregen. Cijfers waar het EMA niet wakker van ligt.






Onze Ambassadeurs