Hoorn gestopt met vergunningen huisvesting arbeidsmigranten

Geschreven door Redactie
Hoorn gestopt met vergunningen huisvesting arbeidsmigranten

De gemeente Hoorn is gestopt met het verlenen van vergunningen voor huisvesting van meerdere arbeidsmigranten in één woning. Alleen vergunningen die vóór 24 maart 2021 waren aangevraagd maken nog kans op groen licht.

Lopende vergunningen van maximaal vijf jaar worden niet verlengd. Dit betekent dat in Hoorn alleen nog maar individuen of gezinnen in een woning mogen wonen. Het college gaat in mei met de gemeenteraad in gesprek over consequenties en mogelijke oplossingen.

In 2017 werd de ‘Beleidsnotitie Huisvesting Arbeidsmigranten’ ingevoerd. Door deze regeling werd het onder voorwaarden mogelijk om maximaal vier personen die geen gezin vormen te huisvesten in één woning. Hiervoor werden vergunningen voor vijf jaar afgegeven. 

Maar in maart nam de gemeenteraad een motie aan om deze beleidsnotitie in te trekken en verleende vergunningen niet te verlengen. Dit voornamelijk vanwege meldingen van hardnekkige overlast in kwetsbare buurten en vermoedens van verdringing op de huizenmarkt doordat betaalbare woningen opgekocht worden door huisjesmelkers. 

Er loopt ook nog een aantal bezwaren tegen al verleende vergunningen.






Onze Ambassadeurs