Bouw- of verbouwplannen? De vergunnningvrijverklaring kan jou helpen

Geschreven door Redactie
Bouw- of verbouwplannen? De vergunnningvrijverklaring kan jou helpen

Heb je bouw- of verbouwplannen? Met een vergunningvrijverklaring weet je zeker dat je jouw plannen mag uitvoeren zonder vergunning. Je kunt een vergunningvrijverklaring aanvragen bij de gemeente.

Als je bouw- of verbouwplannen heeft, dan heb je meestal een omgevingsvergunning nodig. Dit kun je controleren via het Omgevingsloket Online. Na het antwoorden van verschillende vragen, krijg je op het einde te zien of je een vergunning nodig heeft of niet. Je kunt daarna direct een vergunning aanvragen.

Heb je volgens jouw eigen check geen vergunning nodig, maar ben je niet helemaal zeker van de uitkomst? Dan kun je een vergunningvrijverklaring aanvragen bij de gemeente. Dit is een schriftelijk bewijs, waarmee je er zeker van bent dat je jouw plannen mag uitvoeren zonder vergunning. Een vergunningvrijverklaring is niet verplicht.

Wat heb je nodig?

-de uitkomst van de vergunningscheck (u kunt de uitkomst na de online check opslaan als pdf-bestand).
- een bouwtekening

Heb je voorbeeldfoto’s van jouw mogelijke verbouwing (bijvoorbeeld uit een informatiefolder)? Stuur deze dan mee bij jouw aanvraag. Het kan ook handig zijn om foto’s van de huidige situaties mee te sturen. Op die manier kan de gemeente jouw aanvraag sneller behandelen. Een vergunningvrijverklaring kost 25,00 euro.

Het is niet verplicht om jouw bouwtekening te laten maken door een tekenbureau. Als je zelf aan de slag gaat, moet de tekening aan de volgende eisen voldoen.

- zorg dat de huidige en nieuwe situatie te zien zijn.
- vermeld op de tekening de afmetingen (lengte, breedte en hoogte) van jouw bouw- of verbouwplan.

Kijk voor meer informatie op www.hoorn.nl/vergunningvrijverklaring.

Onze Ambassadeurs