Meer klachten over etnisch profileren en discriminatie bij de politie

Geschreven door Redactie
Meer klachten over etnisch profileren en discriminatie bij de politie

Het aantal klachten dat bij de politie is binnen gekomen over etnisch profileren en discriminatie door de politie, is gestegen. Vorig jaar kwamen hierover 225 klachten binnen. In 2019 waren dit er nog 136. 89 klachten meer dus.

Over discriminatie kwamen in 2019 nog 77 klachten binnen, vorig jaar steeg dat naar 111. De klachten over etnisch profileren zijn volgens politiecijfers toegenomen van 64 in 2019 tot 127 vorig jaar. Het totaal aantal klachten over etnisch profileren en discriminatie ligt iets lager dan de optelsom van die twee apart. Dit komt omdat soms zowel een klacht over discriminatie als over etnisch profileren is ingediend.

Van de 225 ontvangen klachten zijn er op 7 mei 2021 217 klachten afgehandeld, waarvan 188 in de eerste fase. In die fase zijn er gesprekken met klager en beklaagden en is er vaak een bemiddelingsgesprek. Lukt dat niet dan kan een klacht op verzoek van de klager worden voorgelegd aan een onafhankelijke klachtencommissie (tweede fase). Dat gebeurde met 9 klachten.

De cijfers zeggen niet veel over het werkelijke aantal incidenten met etnisch profileren en discriminatie. Het is bekend dat mensen die dit ervaren, vaak aarzelen om een klacht in te dienen of zich ervoor schamen om naar de politie te stappen.

De Nationale Ombudsman meldde onlangs dat uit zijn eigen onderzoek naar klachtbehandeling door de overheid blijkt dat van de 159 burgers die etnisch profileren hebben ervaren driekwart van deze mensen (120) daarover nooit een klacht hebben ingediend.



Onze Ambassadeurs