Bonden willen voortgezet onderwijs niet helemaal open voor de zomer

Geschreven door Redactie
Bonden willen voortgezet onderwijs niet helemaal open voor de zomer

De onderwijsbonden maken zich grote zorgen over de heropening van de middelbare scholen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijven ze, dat ze de huidige situatie waarbij leerlingen ongeveer de helft van de week in de klas zitten willen handhaven tot de zomervakantie.

Het kabinet besloot afgelopen weekend na advies van het OMT dat de scholen vanaf 31 mei en uiterlijk 7 juni weer volledig opengaan. "We willen het voor de leerlingen mogelijk maken om nog minimaal zes weken naar school te gaan voordat de zomervakantie begint", aldus demissionair minister Slob. Maar hij is wel enige die zo hard loopt.

De anderhalvemetermaatregel tussen leerlingen wordt losgelaten, maar de mondkapjesplicht blijft. Die geldt in het schoolgebouw, maar niet in de klas. Vanaf eind deze week krijgen alle scholen de beschikking over voldoende zelftesten voor leerlingen en docenten. Het OMT stelt dat heropening veilig is, mits scholieren en leraren twee keer per week thuis zo'n test doen.

Maar de bonden zijn sceptisch, omdat in hun ervaring de bereidheid om te testen heel laag is.  Ook stellen ze dat de ventilatie op veel scholen nog niet op orde is.

Slob zegt de zorgen van leraren te begrijpen, maar meent ook dat het heel belangrijk is dat jongeren weer volledig naar school kunnen.

Onze Ambassadeurs