Slaaphouding - hoe je gaat liggen, is hoe je slaapt

Geschreven door Redactie
Slaaphouding - hoe je gaat liggen, is hoe je slaapt

Net als over smaak valt over slaaphoudingen niet te twisten. Deze zijn voor iedereen verschillend, maar wat zegt het over ons als we liever op onze rug slapen of uitsluitend op onze zij?

Met de juiste accessoires kan iedereen een gezonde slaaphouding vinden. Een belangrijke bijdrage daaraan leveren anatomisch gevormde kussens, matrassen en lattenbodems die getest zijn op schadelijke stoffen.

Vrouwelijke en mannelijke anatomie

Zo worden speciaal voor vrouwen ontwikkelde matrassen gekenmerkt door een orthopedisch optimale ondersteuning van de vrouwelijke anatomie. De meer uitgesproken rondingen in de heupzone van het vrouwelijke lichaam, vragen om een andere verdeling van steunzones dan een mannelijk lichaam met een prominente schouderpartij. Dat moet vooral rond het middel en de heup worden gestabiliseerd. Hoogwaardige matrassen houden niet alleen rekening met deze speciale kenmerken maar ook met de verschillende gewichtsklassen van de gebruikers. De voorkeursposities zijn echter voor beide geslachten heel verschillend - en er zijn gezonde en minder ideale manieren om te liggen.

Zij-positie

De overgrote meerderheid van de mensen - ongeveer 68 procent - slaapt op hun zij. In principe kan de rug in deze positie worden ontlast als de lattenbodem en de matras zich aanpassen aan de schouder- en heupzones.  Bovendien moet erop worden gelet dat de wervelkolom recht ligt; hier is het gebruik van natuurlatexmatrassen met verschillende steunzones zinvol. De juiste grootte en vorm van het kussen zijn belangrijk, vooral voor zijslapers. Het voorkomt dat de halswervelkolom in deze positie te ver uitrekt en doorbuigt.

Rugslapers

Het kussen speelt ook een ondersteunende rol voor de veel zeldzamere rugslapers. Aangezien de positie van het hoofd meestal niet of nauwelijks verandert gedurende de nacht, wordt een hoogwaardig nekkussen aanbevolen dat het hoofd tijdens de slaap orthopedisch correct ondersteunt. Bij de keuze van een matras geldt: het mag niet te hard en niet te zacht zijn voor deze slaaphouding. Variabele hardheidsgraden en hoge puntelasticiteit zorgen voor een ontspannen rughouding. Een lattenbodem met versteviging rond de middenzone rondt de perfecte ligervaring voor rugslapers af.

Buikslapers

Buikslapers voelen zich meestal niet op hun gemak op te zachte matrassen en kiezen beter voor een stevigere bodem. Om overstrekking van de halswervelkolom te voorkomen, mag het kussen niet te hoog zijn, anders bestaat het risico op nek- en schouderklachten. Ideaal zijn kussens met natuurlijk haar of nerfpatroon, waarbij de hoeveelheid vulmateriaal individueel kan worden ingesteld.
Hoe verschillend slaaphoudingen en dus ook de eisen die aan de juiste uitrusting worden gesteld ook mogen zijn, één ding hebben ze allemaal gemeen: de juiste matras, de juiste lattenbodem en het optimale hoofdkussen hebben telkens een belangrijke invloed op onze gezonde en ontspannen slaap - ongeacht de positie.

Onze Ambassadeurs