Historische reclame kaashandel Hoorn weer zichtbaar

Geschreven door Redactie

Op de zijgevel van het voormalige kaaspakhuis op het Achterom 98 is in opdracht van de familie Oostland de historische muurschildering ‘BOTER & KAASHANDEL - MESCHER & van WEES’ gereconstrueerd.

Donderdag 8 juli onthulde de Hoornse wethouder erfgoed Samir Bashara, in het bijzijn van de opdrachtgevers, deze historische reclames. Hoorn heeft een grote bloeitijd gekend dankzij de zuivel- en kaashandel. De vele grote kaaspakhuizen in de stad getuigen daarvan. Op het Achterom is een stukje van deze geschiedenis zichtbaar gemaakt door twee historische reclames van Mescher & van Wees terug te brengen. Dit was een groothandel in zuivelproducten die adverteerde met de handel in roomboter en kaassoorten en als specialiteiten melange en vetwaren.

Verbouwing pakhuis

Aanleiding voor de reconstructie van de gevelreclame is de verbouwing van het hoog oprijzende pakhuis aan het Achterom 98 tot drie woningen naar ontwerp van architect Luc Trigallez uit Hoorn. Zijn buurman Henk Groot heeft de tekst in de originele klassieke zwarte letters geschilderd op basis van de aanwezige bouwsporen en oude foto’s. Om het historische karakter van de voorgevel te versterken zijn de kenmerkende roeden in de draairaampjes opnieuw aangebracht. Het pand heeft daarnaast zijn oorspronkelijke gevelbekroning weer gekregen bestaande uit een metalen hekwerk conform het ontwerp uit 1930 waarop de namen van de kaashandelaren staan: Mescher & van Wees.

Onze Ambassadeurs