Hergebruik en recycle!

Geschreven door Redactie
Hergebruik en recycle!

Recyclingfaciliteiten kunnen nu steeds meer soorten plastic accepteren.

Afval vervuilt niet alleen de lucht, het grondwater en de bodem, het brengt ook CO 2 en methaan in de atmosfeer, wat bijdraagt aan klimaatverandering. De hoeveelheid afval die in de EU wordt geproduceerd, groeit en bedraagt nu ongeveer 3 miljard ton per jaar. In de EU als geheel wordt momenteel slechts 40% van het huishoudelijk afval hergebruikt of gerecycled.

Hergebruik

Hergebruik papier in plaats van het papier weg te gooien. Gebruik het voor ruw werk of schrijf een boodschappenlijstje op de achterkant van een gebruikt vel papier, in plaats van een nieuw vel.

Doneer je oude elektrische apparaten die het nog doen. Denk aan bijvoorbeeld scholen of buurthuizen, zodat anderen ze kunnen hergebruiken.

Koop oplaadbare batterijen, die kunnen worden hergebruikt voor meerdere keren. Vergeet niet je batterijen te recyclen zodra ze het einde van hun levensduur zijn!

Ruil, verkoop of doneer kleding, meubels en huishoudelijke artikelen die je niet meer nodig hebt. Overweeg in plaats van nieuw te kopen, om te lenen, te huren of tweedehands te kopen.

Recyclen

Ga na welke soorten afval er in jouw regio kan worden gerecycled. Denk eraan om glas, papier, plastic en blikjes te scheiden van de rest van je afval. Recyclingfaciliteiten kunnen nu steeds meer soorten plastic accepteren.

Gooi geen elektronische apparaten weg. Elektronische producten zijn gemaakt van waardevolle bronnen en materialen die kunnen worden gerecycled, waaronder metalen, kunststoffen en glas, die allemaal energie nodig hebben om te produceren. Breng ze naar een plaatselijk inzamelpunt.



Onze Ambassadeurs