Raad kiest voor nieuwe toekomst Westfries Museum

Geschreven door Redactie
Raad kiest voor nieuwe toekomst Westfries Museum

De gemeenteraad heeft akkoord gegeven voor de vernieuwing van het Westfries Museum. Hierdoor wordt het herstel van de fundering en restauratie van de panden mogelijk gemaakt.


Ook omvat het plan verduurzaming, verbeteren van de toegankelijkheid en het samentrekken met het monumentale buurpand Roode Steen 15.

Tentoonstellingszaal en ontvangstruimte in de kelders

De gemeenteraad koos voor de variant met een tentoonstellingszaal en ontvangstruimte in de kelders, tussen de herstelde funderingen. De verbouwing maakt ruimte voor een nieuw museaal concept en levert een geschatte bezoekersgroei op van 45.000 naar 70.000 bezoekers per jaar.

Herstel monumentaal erfgoed

Het Westfries Museum - nu nog het museum over de Gouden Eeuw - is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. Het monumentale museale complex bestaat uit oorspronkelijk zeven panden die onregelmatig van elkaar verzakken. Uit een onderzoek in 2017 bleek al dat het herstel van de fundering en restauratie van panden hoogst noodzakelijk is. De gemeente Hoorn, verantwoordelijk voor het onderhoud van de stedelijke monumenten, kreeg voor het funderingsherstel in 2020 al een subsidie van € 2,1 miljoen het Rijk.

Inzet eigen financiële middelen Westfries Museum

Het plan voor restauratie en vernieuwing van het Westfries Museum werd begin 2021 gepresenteerd. De raad stelde de beslissing hierover tot drie keer toe uit. Inmiddels zegden de Kaap Hoorn Vaarders financiële steun toe. Ook Stichting Stadsherstel Hoorn deed een eenmalige bijdrage van € 50.000 voor herstel van de monumentale tuinmuur. Vanwege de betere mogelijkheden voor het presenteren voor de collectie gaf het Westfries Museum aan zelf € 1,1 miljoen vanuit het Le Cocq d'Armandville-Planckenfonds te willen investeren als er gekozen werd voor de variant met de onderkeldering.

Historisch besluit voor de toekomst van het museum

Op 21 september gaf de Hoornse gemeenteraad akkoord. Wethouder Samir Bashara noemt het een historisch besluit voor de toekomst van het museum én voor Hoorn. 'Het gaat hier om een groot project. Dan is het ook belangrijk dat er een robuuste meerderheid is”, stelt hij. “We weten nu dat de volksvertegenwoordiging achter de plannen staat en dat geeft richting.'

Langgekoesterde droom

Directeur Ad Geerdink is verheugd om met de restauratie en vernieuwing van het Westfries Museum te beginnen. 'We kunnen nu onze langgekoesterde dromen gaan waarmaken', vertelt hij. 'Dat betekent onder meer dat we de monumentale gebouwen behouden en het museum toekomstbestendig maken voor de komende generaties. Ook kunnen we de toegankelijkheid verbeteren: het kruip-door-sluip-doorkarakter van het 17e-eeuwse museum zonder lift maakte het tot nu toe onbereikbaar voor mindervaliden.' Het maken van het projectplan was dan ook een complexe bouwkundige puzzel, stelt Geerdink, vooral omdat de opdracht ‘sober en doelmatig’ van de gemeenteraad voorop stond.

Bouwkundige kansen

De bouwkundige kansen zijn in de kelderruimtes, waar een wisselexpositiezaal, ontvangstruimte en invalidetoilet worden geplaatst. Op zolder kunnen de nieuwe klimaatinstallaties ondergebracht geworden. De noodzakelijke verplaatsing van de entree en strategisch geplaatste liften leveren een logische en aantrekkelijke museumroute voor het publiek op, ook voor mindervalide bezoekers.

Nieuw concept

Daarnaast is er plaats voor het nieuw concept, waarin reflectie op de Gouden Eeuw een belangrijke plaats inneemt. 'Het museum krijgt hiermee een nieuwe toekomst, ook vanwege de andere manier van kijken naar en omgaan met het verleden,' stelt directeur Ad Geerdink. 'Met een nieuw concept, gevarieerdere presentaties en de inzet van innovatieve technologieën trekken we een jonger, meer divers en groter publiek. Dat zorgt voor meer bezoekers en dat levert weer economische kansen voor Hoorn op. Plus meer eigen inkomsten voor het museum.'

Historische visitekaartje

'Op deze manier kunnen we de verhalen over de historie van de stad en regio blijven uitdragen. Er worden nu immers door de maatschappelijke ontwikkelingen andere vragen gesteld aan onze vaderlandse geschiedenis. Hiermee blijven we ook in de toekomst het historische visitekaartje en een belangrijke verhalenverteller van de stad Hoorn.”










Onze Ambassadeurs