Het verschil tussen bulken en cutten

Geschreven door Redactie
Het verschil tussen bulken en cutten

Het verschil tussen bulken en cutten is dat je tijdens het cutten focust op het verlagen van je vetpercentage met daarbij het behoudt van je spiermassa.

Bulken en cutten zijn belangrijke dingen in de fitnesswereld voor de sporters die op een serieuze en effectieve manier spiermassa willen opbouwen en het vetpercentage zo verlagen.

Kort gezegd betekent bulken spiermassa opbouwen en cutten vet verbranden oftewel droog trainen. Hier lees je meer over bulken en cutten, waarom het van belang is om dit af te wisselen en je leest over hoe jij op dit op de meest gezonde en beste manier kunt aanpakken.

Bulken

Bulken is een manier om snel in spiermassa aan te komen, vaak bulk je om een voller en groter fysiek te krijgen. Je bent goed aan het bulken wanneer je 200 tot 500 calorieën boven je dagelijkse behoefte zit. Het is belangrijk dat je aan het eind van een week bulken in ieder geval 200 tot 500 gram bent aangekomen. Om de progressie bij te houden is het belangrijk om jezelf op een vaste dag en een vast tijdstip te wegen, vaak doe je dat wanneer je net wakker bent en je lichaam dan nog leeg is. Zo heb je geen last van het feit dat je misschien eerder die dag al een maaltijd hebt gegeten.

Cutten

Cutten doe je om je vetpercentage (BMI, Body Mass Index) te verlagen en je spieren beter naar voren te brengen, dit wordt ook wel droog trainen genoemd. Tijdens het cutten ga je vaak 200 tot 500 calorieën onder je dagelijkse caloriebehoefte zitten. Je valt sneller af wanneer je de calorie-inname nog verder verlaagt dan deze 500 calorieën. Desondanks wordt dit afgeraden omdat je dan spiermassa kan verliezen. Wanneer je gemiddeld een halve kilo aan calorieën verbrand per week ben je goed bezig. Om de vooruitgang bij te houden is het handig om jezelf net zoals bulken op een lege maag te wegen. Tijdens het proces van cutten is regelmaat erg belangrijk. Eet op vaste tijden en verdeel je maaltijden bij voorkeur in 5 tot 6 kleinere maaltijden. Door dit te doen krijgt je lichaam de hele dag voedingsstoffen binnen en voorkom je ook dat je spiermassa verliest.




Onze Ambassadeurs