Origineel Hoorns wapen terug in thuisplaats

Geschreven door Redactie
Origineel Hoorns wapen terug in thuisplaats

In de Schutterijzaal van het Westfries Museum is vanaf vandaag vrijdag 1 oktober als een origineel vuursteenmusket te zien.

Dit oude wapen, dat moet zijn gemaakt in de periode tussen 1781 en 1795, stond lang in het depot van de Museumfabriek in Enschede. Bij onderzoek laatst bleek uit een kleine afbeelding op het geweer echter dat het heeft toebehoord aan de Gecommitteerde Raden van Hoorn.

De ‘snaphaan’, zoals dit wapen werd genoemd, is eigendom van de Oudheidkamer Twente. Deze organisatie houdt zich bezig met het bewaren van Twents erfgoed en bezit onder meer onroerend goed, maar ook juwelen, munten, schilderijen andere objecten. Een van die objecten is dit vuursteenmusket. Toen kreeg Mathieu Willemsen het wapen in het vizier. Willemsen is conservator van het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. “Op de foto op de website van de Museumfabriek zag ik aan de vorm en de uitvoering dat het geen jachtgeweer was, maar een militair geweer”, vertelt hij. “Toen we het wapen goed bekeken, zagen we op de slotplaat, het mechanisme van het geweer, twee kleine gravures die ons heel veel informatie over deze ‘snaphaan’ geven.”

Terug waar die hoort

Wat we wel weten is dat de Oudheidkamer Twente de ‘snaphaan’ inmiddels in bruikleen heeft gegeven aan het Westfries Museum in Hoorn. Dit is gesticht in het voorafgaand Statencollege. Het wapen is vanaf 1 oktober 2021 te bewonderen in de indrukwekkende Schutterijzaal van het museum.




Onze Ambassadeurs