De meest bekende theorie over de oorsprong van de maan is "Great Smack" of "Big Whack" in het Engels. Volgens deze theorie werd de maan "geboren" toen een planeet ter grootte van Mars op onze aarde botste. Great Smack vond ongeveer 4,6 miljard jaar geleden plaats, net na de vorming van de zon en ons zonnestelsel. De enorme hopen grind en verdampt gesteente die door deze botsing werden geproduceerd, bleven miljoenen jaren als wolken om de aarde cirkelen. Uiteindelijk koelden deze componenten af en verzamelden zich om de maan te vormen.
Een veel kleinere zwaartekracht
Op de maan is je gewicht slechts ongeveer 1/6 van dat op aarde. De maan is een veel kleiner hemellichaam dan de aarde, dus de zwaartekracht is veel kleiner. Daarom zie je astronauten van Apollo-missies enorme sprongen maken op de maan. Trouwens, twee golfballen lagen nog steeds op het oppervlak van de maan en werden tijdens de Apollo 14-missie enkele kilometers neergeschoten door astronaut Alan Shepard. Het zijn de verste golfballen ooit.
De aarde laat de maan opkomen
De maan komt elke 24 uur op van het oosten naar het westen, maar niet altijd op hetzelfde moment. Dit is puur het gevolg van de draaiing van de aarde. De aarde draait naar het oosten. Daarom zijn hemellichamen zoals de maan, de zon en de sterren eerst zichtbaar in het oosten en verdwijnen ze uiteindelijk onder de horizon in het westen. De maan draait al de hele tijd om de aarde. Elke 29,5 dagen legt ze een ronde af. Dit is de reden waarom de maan elke 24 uur 50 minuten te laat opkomt en soms alleen 's nachts of overdag te zien is.