De 3 Grootste Spinnen in Nederland

Geschreven door Redactie

Je kunt er niet omheen spinnen!


Supersnel maken ze hun webben rondom jouw huis. Ze eten letterlijk alles wat in hun web terecht komt. Maar je hoeft niet eens bang te zijn voor spinnen zelfs niet voor grote spinnen. Ja, sommige zijn giftig, maar bijna nooit agressief tegen mensen. Ze zouden alleen bijten als hun eieren in gevaar komen.

Grote Trilspin – 7 centimeter


Vaak wordt de trilspin verward met een hooiwagen, maar het verschil is dat de Trilspin 1 lichaamsdeel heeft en de hooiwagen maar liefst 2. Dit zijn ook de spinnen die je het vaakst in je huis tegen komt. Het lichaam van de grote trilspin is best klein, tussen de 7 en 10 millimeter, maar de poten die laten haar lijken op een grote spin want die zijn 7 centimeter


Vlotspin – 7 centimeter

De vlotspin heeft een lichaamslengte van ongeveer 2 cm. Na het toevoegen van de poten groeit de spin tot ongeveer 7 cm. De vlotspin leeft aan het water en vangt hier prooien. Door de twee voorpoten op het water te plaatsen, kan hij de trillingen van de prooi opvangen. Vlotspinnen kunnen ook op het water lopen en zelfs onder water overleven. Ze zijn zeer zeldzaam in Nederland, maar je kunt ze tegenkomen in moerassen en heide. 


Grote huisspin – 14 centimeter


Zoals de naam al doet vermoeden, leeft de "grote huisspin", officieel genaamd "tegenaria atrica" ​​(ook wel de grijze huisspin genoemd), in en om het huis. Ook in bossen of grotten kom je deze soort tegen. De lichaamslengte van mannetjes wordt op 15 mm gehouden, terwijl de gemiddelde lengte van vrouwtjes 18 mm is. Hij is niet zo groot als je denkt, maar de spin klimt omhoog door zijn lange poten, die wel 7 cm lang kunnen worden! Daarom kan de spanwijdte van deze spinnen 14 cm bereiken. Ja, deze spin woont in Nederland.Onze Ambassadeurs