Marineschip Zr.Ms. Evertsen op tijd terug voor pakjesavond

Geschreven door Redactie
Marineschip Zr.Ms. Evertsen op tijd terug voor pakjesavond

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Evertsen keert aanstaande zondag 5 december na 6,5 maand terug in thuishaven Den Helder.

Het luchtverdedigings- en commandofregat was deel van de United Kingdom Carrier Strike Group, een Brits geleid vlootverband dat tot aan Japan voer. De circa 180 bemanningsleden van de Evertsen kunnen hun familieleden op pakjesavond weer in de armen sluiten.

De UK Carrier Strike Group vertrok in mei vanuit het Verenigd Koninkrijk. Het middelpunt van het vlootverband is het nieuwe vliegkampschip HMS Queen Elizabeth, met aan boord helikopters en Britse en Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen. Het schip zette via de Middellandse Zee, Indische Oceaan en Zuid-Chinese Zee koers richting Japan. Daarbij werd ze vergezeld door verschillende fregatten, bevoorradingsschepen en een onderzeeboot. Zr.Ms. Evertsen stond onder Brits commando en fungeerde als luchtverdedigingsfregat. Onderweg oefende de taakgroep met partnerlanden, ondersteunde ze operaties en was er ruimte voor diplomatieke activiteiten tijdens havenbezoeken.

Het was voor het eerst in 20 jaar dat een Nederlands marineschip zo ver oostelijk actief was. Voor de marine bood deelname aan de Carrier Strike Group de mogelijkheid om tot het hoogste niveau en ver van huis in internationaal verband te oefenen. Daarnaast werden tijdens havenbezoeken de banden aangehaald met onder meer Oekraïne, Japan, Singapore, India en Oman.

In totaal legde Zr.Ms. Evertsen ruim 43.000 zeemijl af (zo’n 80.000 kilometer). Dat staat gelijk aan 2 keer de omtrek van de aarde. Onderweg bezocht de Evertsen 12 verschillende landen en nam ze deel aan 15 oefeningen op zee. In de Zwarte Zee kreeg Zr.Ms. Evertsen nog te maken met Russische gevechtsvliegtuigen die urenlang laag en bewapend overvlogen en schijnaanvallen uitvoerden.





Onze Ambassadeurs