De heerlijke IJslandse keuken

Geschreven door Redactie
De heerlijke IJslandse keuken

Er staat haai op het menu.

Het is echt zo, de IJslandse keuken kent hele vieze en rare gerechten. Het feit dat er rare gerechten op de menukaart staan in IJsland heeft te maken met een traditie die is ontstaan toen er simpelweg niets beters te eten was. De oude IJslanders moesten erg veel moeite doen om eten te vinden. De reden waarom IJslanders de gerechten tegenwoordig nog af en toe eten, is omdat de traditie voor hen belangrijker is dan de smaak.


Het meest bekende gerecht in IJsland is de gefermenteerde haai (hákarl). Het vlees komt van de huid van Groenlandse haaien. Vroeger werd er op deze haaien gejaagd. Maar dat is gelukkig verleden tijd. Alle hákarl die nu op de markt beschikbaar is, komt van haaien die worden gevangen als bijvangst. Door de hoge concentraties ureum en neurotoxinen is het vlees van de haai giftig. Om ervoor te zorgen dat je het vlees wel kan eten, worden de giftige stoffen op natuurlijke wijze afgebroken. De smaak is te vergelijken met het aroma van rottend kadaver, kattenpis en ammoniak.


Onze Ambassadeurs