Provincie stimuleert het aanleren van verkeersveilig gedrag

Geschreven door Redactie
Provincie stimuleert het aanleren van verkeersveilig gedrag

De provincie Noord-Holland zet in op het aanleren van verkeersveilig gedrag aan kwetsbare doelgroepen.

Uit onderzoek blijkt dat schoolgaande kinderen en senioren op de fiets een relatief groot risico lopen in het verkeer. Organisaties die verkeerseducatie op scholen aanbieden, of gemeenten die willen investeren in fietsveiligheid bij ouderen, kunnen vanaf 3 januari subsidie aanvragen bij de provincie.

Volgens landelijke cijfers wordt het steeds onveiliger op de weg. Ook in Noord-Holland neemt het aantal verkeersslachtoffers toe. Eén manier om de wegen veiliger te maken, is om weggebruikers te stimuleren zich veiliger te gedragen. Twee doelgroepen lopen een groter risico dan andere groepen: de schoolgaande kinderen en senioren op de fiets.

Verkeerseducatie leid tot veiliger gedrag

Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is gebleken dat verkeerseducatie en -voorlichting tot verkeersveiliger gedrag leiden. Een voorbeeld hiervan is het geven van een gastles op een school, waar bijvoorbeeld aan kinderen wordt geleerd dat je je mobieltje niet moet gebruiken op de fiets omdat je dan afgeleid bent van het verkeer. De provincie stelt ruim 1,6 miljoen euro subsidie beschikbaar in 2022. Organisaties die verkeerseducatie op scholen aanbieden, kunnen vanaf maandag 3 januari tot en met donderdag 17 februari 2021 subsidie aanvragen voor projecten. De subsidieregeling voor verkeerseducatie heet ‘Uitvoeringsregeling subsidie Verkeerseducatie Scholieren Noord-Holland 2022 en is te vinden op www.noord-holland.nl/Loket/Subsidies






Onze Ambassadeurs