Facebooks datacenterplannen wekken woede op bij inwoners in Nederland

Locals zeggen dat Big Tech datacenters al hun groene energie zullen wegsluizen.

Wanneer Susan Schaap, 61 jaar, van haar woonplaats Zeewolde naar de dichtstbijzijnde stad Leylystad reist, voert de rit van 30 minuten haar door uitgestrekte tulpenvelden, slechts onderbroken door windturbines en soms schapen. Maar als de plannen van Facebook-moederbedrijf Meta worden goedgekeurd, wordt haar uitzicht vervangen door het grootste datacenter van Nederland ooit.

Meta's datacenter is "te groot voor een kleine stad als Zeewolde," zegt Schaap, die een van de meest uitgesproken tegenstanders van het project is geworden. "Er zijn al 200 datacenters in Nederland", zegt Schaap, die een van de grootste tegenstanders van het project is geworden. "Door de verhuizing zouden grote stukken landbouwgrond in handen komen van één bedrijf, wat niet eerlijk is.

Net als Schaap zijn ook andere inwoners van Zeewolde verontwaardigd dat Meta hun stad heeft uitgekozen voor haar eerste gigantische datacenter in Nederland. Ze beweren dat het bedrijf een groot percentage van de duurzame energievoorziening van het land zal mogen aftappen om porno, complottheorieën en likes op Meta's sociale platforms van stroom te voorzien.

Onze Ambassadeurs