Waarom zijn chocolate chip cookies zo verslavend?

Geschreven door Redactie
Waarom zijn chocolate chip cookies zo verslavend?

Weet je nog toen je een kind was en oma een dienblad met warme chocoladekoekjes uit de oven haalde? Je kon het niet laten om in een of meerdere te bijten.

Sommigen suggereren dat het de verbinding met ons verleden is; voor anderen kan het eten van chocoladekoekjes worden geassocieerd met een reeks emoties.

Onderzoekers geloven dat er wetenschappelijke verklaringen kunnen zijn. Er zijn aanwijzingen dat suiker en zoetheid beloningen en verlangens kunnen veroorzaken die vergelijkbaar zijn met die van verslavende drugs, waaronder cocaïne.

Dan is er de chocolade, die kleine hoeveelheden anandamide bevat. Amandamide is een chemische stof in de hersenen die zich op dezelfde celreceptoren richt als THC, het actieve ingrediënt in marihuana. Dat wil niet zeggen dat chocolade dezelfde "high" zal produceren als marihuana, maar er kan een chemische basis zijn voor het plezier dat we krijgen van het eten van chocolade.

Deze wetenschap klinkt misschien intrigerend, maar de eenvoudigste verklaring voor waarom chocoladekoekjes zo verrukkelijk zijn, heeft misschien te maken met de mix van ingrediënten die worden gecombineerd op een manier die onze zintuigen aanspreekt.

"Een chocoladekoekje is een briljant contrast tussen de smaken en tussen de texturen", zegt Gail Vance Civille, president van Sensory Spectrum, een adviesbureau dat bedrijven helpt te leren hoe zintuiglijke signalen de perceptie van producten door consumenten stimuleren.

De smaak is volgens Civille "een prachtig amalgaam van gekarameliseerde boter en suiker." En terwijl de chocolade smelt, wordt het aromatischer en komt de smaak naar boven.

Het klinkt contra-intuïtief, maar zout is ook belangrijk. "Het is wat voedsel interessanter maakt, ook al is het een zoet voedsel, omdat het de suiker en andere ingrediënten beter laat smaken en beter samengaan", zegt Civille.

Of ze nu een verslaving zijn of niet, deze geliefde koekjes kunnen een plaats hebben in een uitgebalanceerd dieet zolang je de porties onder controle houdt.


Onze Ambassadeurs