Provincie geeft route naar vergunningen voor productie groen staal Tata Steel

Geschreven door Redactie
Provincie geeft route naar vergunningen voor productie groen staal Tata Steel

De provincie Noord-Holland streeft naar het stroomlijnen van de vele vergunningen die nodig zijn voor de overschakeling door Tata Steel naar de productie van groen staal.

Nadat Tata Steel de aanvragen voor vergunningen heeft ingediend moeten de vergunningen binnen 2 jaar, in het eerste kwartaal van 2026, kunnen worden verleend.

Dat is mogelijk als aan randvoorwaarden wordt voldaan en andere partijen meewerken. Na het realiseren van de installaties voor de productie groen staal kan de op kolen gestookte kooksgasfabriek 2 worden gesloten.

Gedeputeerde Staten geven op verzoek van Provinciale Staten inzicht in de procedures en termijnen voor het verlenen van vergunningen voor groen staal. Het gaat om een overzicht op hoofdlijnen, omdat Tata Steel nog geen aanvragen heeft ingediend en nog niet precies duidelijk is om welke vergunningen het gaat. Het betreft een innovatieve en complexe productiewijze van groen staal. De provincie Noord-Holland, die bevoegd gezag is voor de verlening van vergunningen, bekijkt met Tata Steel de mogelijkheid om 1 gecoördineerde procedure toe te passen voor de verlening van vergunningen voor de productie op basis van waterstof van staal door Tata Steel. Het combineren van de verschillende procedures in 1 procedure levert duidelijkheid op voor omwonenden, Tata Steel, andere betrokken organisaties en de provincie zelf.

Overschakeling naar waterstof is complex

De ambitie van Tata Steel is om vóór 2030 de eerste van 2 "Direct Reduced Iron” (DRI) installaties te realiseren als vervanging van het huidige hoogovenproces. In een DRI wordt op basis van waterstof in plaats van kolen ijzer gemaakt. De Kooksgasfabriek 2 en 1 van de hoogovens kunnen dan worden gesloten. Na 2030 volgt een tweede DRI en sluiting van andere fabrieken.

Onze Ambassadeurs