Wolf ook in Noord-Holland?

Geschreven door Redactie
Wolf ook in Noord-Holland?

In bijna alle provincies is de wolf waargenomen. Nu de wolf ook in Utrecht is gespot komt het dier dichtbij. Wat gebeurt er als de wolf ook in Noord-Holland terechtkomt?

Om een goed beeld te krijgen van de verspreiding en vestiging van wolven in Nederland is het belangrijk om waarnemingen van deze dieren zo snel mogelijk door te geven. Dat kan via de website van het Wolvenmeldpunt van de Zoogdierverenging. Wolven kunnen grote afstanden afleggen (tot wel 70 kilometer per dag) en ook hun territoria hoeven zich niet aan provinciegrenzen te houden. Daarom is er in 2019 door de 12 provincies een Interprovinciaal Wolvenplan vastgesteld. In dit document zijn afspraken vastgelegd over de manier waarop de provincies omgaan met de aanwezigheid van een wolf.

Wandelaars

Wolven zijn over het algemeen schuwe dieren. De mens zien zij niet als prooidier, maar als jager. Daarom zullen zij ons zoveel mogelijk vermijden. De kans dat wandelaars een wolf tegenkomen is erg klein. Gezonde wolven die niet worden geprovoceerd en geen voedsel hebben gekregen van mensen, vormen geen bedreiging voor de mens. Er wordt wel geadviseerd om in een gebied waarvan bekend is dat er wolven zijn, honden aan te lijnen.

Gevolgen voor de natuur

Door herstel van de Nederlandse natuur heeft de wolf zijn weg terug gevonden naar ons land. De wolf is een beschermde diersoort en levert als roofdier een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit. De wolf doodt namelijk vooral zieke en zwakke hoefdieren. Hiermee houdt de wolf de populatie van die prooidieren gezond. Als er minder grote grazers in een gebied zijn, worden bovendien bijzondere bloemen en planten minder snel opgegeten. Ook laat de wolf prooiresten achter, waar bijvoorbeeld vossen, buizerds, raven en kraaien van profiteren. Dit zorgt voor een betere balans in het ecosysteem.

De wolf in Noord-Holland

De verspreiding van wolven in Nederland toont aan dat het steeds beter gaat met de natuur. De kans bestaat daarom dat er een wolf in Noord-Holland gesignaleerd wordt of hier een leefgebied krijgt. Wolven vestigen zich alleen in gebieden met voldoende rust, ruimte en wilde prooidieren. Mocht er een wolf in onze provincie zijn, dan zal het dus niet zo snel voorkomen dat de inwoners van Noord-Holland het dier tegenkomen.

Onze Ambassadeurs