Taalmaatje Praktijk: de Nederlandse taal leren door te leren én te doen
Met het nieuw ontwikkelde taaltraject ‘Taalmaatje Praktijk’ kunnen mensen die nieuw zijn in Nederland en nog geen woord Nederlands spreken de Nederlandse taal beter leren met hulp van een taalopleiding én een taalmaatje.
Nini Viëtor, projectcoördinator Taalhuis van Vrijwilligerspunt Westfriesland: “Meestal komt het taalmaatje in beeld, als de nieuwe Nederlander al een beetje Nederlands spreekt. Nu wordt theorie en praktijk direct gecombineerd door naast de taallessen een taalmaatje in te zetten. De eerste deelnemers staan klaar om te starten, maar daarvoor hebben we wel nog taalmaatjes nodig!”
Taalmaatje Praktijk is een initiatief van Taalhuis Westfriesland (onderdeel van Vrijwilligerspunt Westfriesland), Stichting Netwerk, Westfriese Bibliotheken, Fiolet Taaltrainingen en EdINOVA. Samen slaan zij de handen ineen om deze doelgroep, de beginnende taalleerders op A0 niveau, te ondersteunen met hulp van een taalmaatje. Nini: “Het is een leertraject waarbij vooral de nadruk ligt op dóen en niet alleen op leren.”
De deelnemer gaat namelijk een dag in de week naar school en krijgt vanuit school een opdracht mee, die hij samen met het taalmaatje gaat uitvoeren. Nini: “Denk aan samen naar de supermarkt gaan om zo meer over de (Nederlandse) producten te leren. Of samen een kopje koffie te drinken in een restaurant en zo de menukaart leren. Maar ook samen een bezoek brengen aan een sportvereniging of museum. Doordat het taalmaatje de nieuwe Nederlander meeneemt ‘het echte leven in’, leert de deelnemer niet alleen de taal in de praktijk, maar ook gelijk meer over de Nederlandse cultuur.”
Taalmaatjes gezocht
Inmiddels staat een aantal deelnemers al klaar. Nini: “Voordat we echter van start kunnen gaan, hebben we nog een aantal taalmaatjes nodig; vrijwilligers die een-op-een willen helpen gedurende een schooljaar. Uiteraard worden de vrijwilligers ondersteund en begeleid door de organisaties en de taalscholen. Eén keer per twee maanden gaat het taalmaatje met de deelnemer mee naar school, zodat hij ook meer inzicht krijgt in wat de deelnemer leert.” De deelnemers wonen verspreid over West-Friesland maar gaan in Hoorn naar school.
9 juni Training Taalmaatje Praktijk
Voordat de taalmaatjes aan de slag kunnen, krijgen ze een korte training. Nini: “De eerstvolgende training is op 9 juni van 14.00 – 16.00 uur bij Taalhuis aan de Maelsonstraat 12 in Hoorn. Dan leren ze hoe ze de deelnemer kunnen ondersteunen en maken ze kennis met het beschikbare lesmateriaal. Fiolet en Edinova verzorgen de training. Het leuke aan Taalmaatje Praktijk is dat je snel vooruitgang ziet bij de deelnemer en dat geeft je als taalmaatje natuurlijk extra voldoening. En, het gebeurt vaak dat er mooie vriendschappen ontstaan tussen beide. Alleen dit zijn al goede redenen om je als taalmaatje aan te melden, toch?!”
Taalmaatje Praktijk iets voor jou? Meld je aan via taalhuis@vrijwilligerspunt.com o.v.v. ‘Taalmaatje Praktijk’ of bel 0229-216499