Provinciaal investeringsfonds PDENH nadert einde investeringsfase

Geschreven door Redactie
Provinciaal investeringsfonds PDENH nadert einde investeringsfase

Met ruim 56 miljoen aan investeringen in duurzame, innovatieve bedrijven en projecten, stopt het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland B.V. (PDENH) uiterlijk eerste kwartaal 2024 met het doen van nieuwe investeringen.

De provincie Noord-Holland blijft ook na die tijd investeren in een duurzame economie. Ondernemers die op zoek zijn naar financiering voor hun duurzame plannen, kunnen terecht bij het MKB-fonds en het Transitiefonds van ROM InWest.

Gedeputeerde Staten hebben besloten PDENH over te laten gaan van de investeringsfase naar de beheerfase van het fonds. In die fase worden alleen vervolginvesteringen in de bestaande portfoliobedrijven gedaan, om deze onder meer verder te laten groeien en co-financiers aan te trekken. De beheerfase gaat uiterlijk tweede kwartaal 2024 in, of eerder wanneer het fondsvermogen van €85 miljoen is geïnvesteerd of bestemd is voor vervolginvesteringen.

Impact

PDENH heeft inmiddels 27 bedrijven en projecten in de portefeuille en investeerde totaal ruim 56 miljoen euro in innovatieve en duurzame projecten in de regio. De bedrijven hebben eind 2021 al ruim 338 kiloton aan CO2 gereduceerd en veel werkgelegenheid gecreëerd met 387 FTE in dienst. De investeringen van PDENH hebben de afgelopen 8 jaar meer dan € 100 miljoen aan co-investeringen aangetrokken. Omdat de bedrijven veelal in hun opstart- opschaalfase zitten, zullen de maatschappelijke, economische en financiële effecten van PDENH de komende jaren na de investeringsfase van het fonds duidelijk worden en verder groeien.

Gedeputeerde Circulaire Economie Rosan Kocken: “PDENH heeft met veel succes de afgelopen jaren projecten en bedrijven laten groeien die bijdragen aan duurzame economische ontwikkeling in Noord-Holland. Van bedrijven die bijdragen aan de circulaire economie zoals Chaincraft en MudJeans, tot de 50 ondernemende mensen van woningcoöperatie de Warren in Amsterdam die zelf 36 betaalbare huurwoningen ontwikkelen, ontwerpen, bouwen en gaan beheren. Dat de investeringen van PDENH van belang zijn, laat ook de pilot van S4 Energy in Heerhugowaard zien. In deze tijden van netcongestie zijn zij een pilot gestart met een hybride energieopslagsysteem om een constante energiestroom te kunnen realiseren bij Windpark Luna. Het is goed dat PDENH vervolginvesteringen kan blijven doen in deze bedrijven en projecten en dat ROM InWest de duurzame economie blijft stimuleren.”

Onze Ambassadeurs