Ruim 1 op de 5 Nederlanders gebruikt al 10 jaar hetzelfde wachtwoord
Wachtwoord zwakke plek in bescherming tegen cybercriminaliteit.
Een derde van de Nederlanders maakt zich (ernstige) zorgen over cybercriminaliteit en de gevolgen daarvan, zoals een datalek, een hack of gijzelsoftware. Toch kunnen nog veel Nederlanders maatregelen treffen als het om hun eigen online veiligheid gaat. Zo wordt er gemakzuchtig omgegaan met wachtwoorden, blijkt uit onderzoek van MarketResponse onder 1046 respondenten in opdracht van Univé. Daarmee maken ze het cybercriminelen gemakkelijk om toe te slaan. Inmiddels is al ruim 1 op de 3 wel eens slachtoffer geworden van cybercriminaliteit.
Johan Van den Neste, directeur Schade bij Univé: “Dat cybercrime grote impact kan hebben op slachtoffers, daarvan zijn steeds meer mensen zich bewust. Toch weten weinig mensen hoe zij gevaar lopen én wat ze daar zelf tegen kunnen doen. En dat is zorgwekkend, juist omdat veel Nederlanders geen actie ondernemen om zichzelf beter te beschermen.” Zo ontbreekt de wachtwoordbeveiliging bij sommige Nederlanders op het WiFi-netwerk (8%), de laptop (10%) en/of telefoon (21%). Ook is niet iedereen zich bewust van de risico’s van het gebruik van openbare WiFi-netwerken. Bijna 1 op de 3 geeft aan openbare netwerken te gebruiken. Door hierop in te breken kunnen criminelen gemakkelijk gevoelige informatie onderscheppen.
Gemakzucht met wachtwoorden
Vooral onze omgang met wachtwoorden maakt ons kwetsbaar. Zo verandert slechts 36% van de respondenten het wachtwoord alleen als het systeem dat vraagt. “Om het cybercriminelen lastig te maken, is het belangrijk om regelmatig een nieuw wachtwoord aan te maken”, vertelt Van den Neste. Veel Nederlanders gaan hiermee gemakzuchtig om, ruim 1 op de 5 geeft aan voor de meeste websites hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Bijna een kwart gebruikt zelfs al 10 jaar hetzelfde wachtwoord voor sommige websites. “Het is verbazingwekkend dat nog steeds 20% van de Nederlanders hetzelfde wachtwoord gebruikt voor verschillende diensten, ondanks dat dit sterk afgeraden wordt. Dit omdat bij het lekken van het wachtwoord bij één dienst, automatisch ook toegang verkregen wordt tot andere diensten waarvoor hetzelfde wachtwoord wordt gebruikt. Dat maakt je enorm kwetsbaar.”
Voorkomen van schade
Maar er zijn meer mogelijkheden om onszelf te beschermen tegen cybercrime, bijvoorbeeld met een actieve virusscanner. Toch ontbreekt die nog bij 1 op de 10. En ondanks dat de helft van de respondenten het als een groot risico ziet, geeft bijna 20% aan software updates niet gelijk te installeren als deze beschikbaar zijn. Dat is een belangrijke manier om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercriminaliteit, omdat het kwetsbaarheden in het systeem repareert. Ook het lezen van de cookie-voorwaarden voor ze te accepteren is belangrijk. Dit doet slechts 38%, terwijl je wellicht onbewust een website mogelijkheden geeft om je te volgen in zoekgedrag en locatie.
“We kunnen onszelf ook beter beschermen door in te loggen met twee factor authenticatie, een veilige(re) manier van inloggen. Daarmee wordt het digitale slot niet met één maar twee sleutels geopend. Bijvoorbeeld op WhatsApp en andere social media", tipt Van den Neste. Hij vervolgt: “Als coöperatie vinden we het belangrijk onze leden te helpen om zoveel mogelijk de schade van cybercrime te beperken, maar ook te herstellen. Daarom staat onze Cyberhelpdesk gratis en 24/7 voor al onze leden klaar.”