De geschiedenis van Halloween

Geschreven door Redactie

Van een oud Keltische ritueel, uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.

Halloween is een wereldwijd feest op 31 oktober. Het is ontstaan uit het oude Keltische ritueel van Samhain, dat een festival was om de wisseling van de seizoenen van licht naar donker (zomer tot winter) te vieren. Dit zal meestal rond 1 november plaatsvinden. Traditioneel zou er een vreugdevuur worden aangestoken, snoepjes worden bereid en kostuums worden gedragen om boze geesten af te weren. De oude Kelten geloofden namelijk dat in deze tijd van het jaar de sluier tussen de levenden en de doden het dunste was.

Christelijke functionarissen probeerden hun eigen feestdag op te leggen in een poging hun bekeerlingen ervan te weerhouden om niet Christelijke feesten te houden. Paus Gregorius III beschouwde 1 november als Allerheiligen, een viering van Christelijke martelaren en heiligen.

2 november werd Allerzielen, een dag om de zielen van de doden te gedenken.
Ondanks alle toewijding van de kerk, bleven mensen Halloween vieren met traditionele vreugdevuren, kostuums, traktaties en een focus op de geesten van de doden. Al deze geschiedenis is niet bedoeld om Halloween en zijn Mexicaanse neef, Dia de Muertos, ook bekend als Dia de Los Muertos, in de war te brengen. Het is namelijk een volledig apart feest dat plaatsvindt in hetzelfde tijdsbestek, van 31 oktober tot 2 november.

Terwijl Halloween zich richt op de donkere en grimmige aspecten van de dood,
Dia de Muertos is een viering van de verbinding tussen de levenden en de
doden, evenals het leven na de dood. Hoewel Halloween oorspronkelijk uit Europa kwam, werd de feestdag door kolonisten naar Amerika gebracht. Oorspronkelijk hakten mensen rapen uit en plaatsten er kaarsen in om boze geesten af te weren, maar de Amerikanen zijn overgegaan van rapen naar pompoenen.

Halloween heeft zijn grootste transformatie ondergaan in de afgelopen 50 jaar, dankzij de oprichting van grote snoepbedrijven en, natuurlijk, Hollywood. Vanwege de associatie met alles wat donker, spookachtig en ondood is, werd Halloween de feestdag voor de release van de meeste horrorfilms en televisieshows.
Elk jaar vieren steden en dorpen over de hele wereld festivals, parades en
themaparkevenementen, denk bijvoorbeeld aan Frightnight bij Walibi.
Het maakt niet uit hoe Halloween wordt gevierd, het is een wereldwijd
fenomeen geworden.

Fijne Halloween!

Onze Ambassadeurs