Bijzondere vissen die zijn ontdekt in de oceaan

Geschreven door Redactie

Als we aan de diepte denken, hebben we de neiging om te denken aan zeezoogdieren en vissen zoals zeehonden, dolfijnen, anemoonvissen en walvissen, soorten die bekend staan om hun charmante persoonlijkheid en schattige uiterlijk. Maar onder de talloze soorten die in de wateren van de wereld worden
gevonden, zal je zeker meer dan een handvol vissen vinden die opvallen om een paar verschillende redenen.

Sommige zijn zelfs zo vreemd en ongewoon dat je bijna niet kunt geloven dat ze echt bestaan. Hoe dan ook, hier zijn vijf van de meest bijzondere vissen die in onze oceanen zijn gevonden.

De vis met handen

Je zou denken dat alle soorten vissen door het water zwemmen, maar dan komt er zoiets als de handvis langs om dat idee op zijn kop te zetten. In plaats daarvan ging hij liever over de zeebodem wandelen met een unieke set vinnen die op handen lijken en
als voeten functioneren, maar de handvis was zeker uniek. Helaas is deze sinds maart 2020 uitgestorven verklaard.

Roze doorzichtige fantasie

De roze doorzichtige fantasia, die pas in 2007 werd ontdekt, is een soort zeekomkommer die deels zeedier en deels een lichtshow is! Met een semi-doorschijnend roze lichaam heeft deze uniek ogende vis zijn mond en maag te allen tijde zichtbaar, dus het is mogelijk om het proces van eten te bekijken, wat ze doen door voedsel in hun mond te duwen met hun tentakels, en de spijsvertering (mocht je dat willen). Het is ook bio-luminescerend, wat betekent dat het
licht kan uitstralen, dit licht gebruiken zij om roofdieren af te weren.

Kerstboomworm

Kerstmis geïnspireerde wezens zijn te vinden op koraalriffen in tropische wateren over de hele wereld en danken hun naam aan hun spiraalvormige pluimen
die lijken op de bomen die we tijdens de feestdagen neerzetten, de kerstboom. Door hun buisvormige lichamen te laten groeien, zijn het deze haarachtige tentakels die worden gebruikt om zich te voeden met microscopisch kleine planten en om ze te
helpen ademen. Deze fantastisch uitziende wezens zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder oranje, geel, blauw en wit.

Vampierinktvis

Ondanks zijn naam is de vampierinktvis eigenlijk geen inktvis of een octopus. Het is ook geen vampier, om redenen die vrij duidelijk zouden moeten zijn. In feite zijn ze behoorlijk rustig gezien hun eng klinkende naam. Een volledig verschillend dier van
een inktvis, hoewel het ook acht armen en tentakels heeft, wordt de vampierinktvis zo genoemd vanwege de huid tussen zijn armen, die op een cape lijkt. Oh, en het leeft graag in de wateren van de Mesopelagische zone, een gebied van de oceaan dat zo
donker en onheilspellend is dat zelfs Dracula bang zou zijn.

Peacock mantis garnaal

Gelegen in de Indische en tropische westelijke Stille Oceaan, ziet de peacock mantis garnaal er misschien onschuldig en mooi uit maar zo onschuldig is dit zeediertje niet. Volgens Oceana, de internationale belangenbehartigingsgroep voor het behoud van de
oceaan, is zijn slag een van de snelste bewegingen in het dierenrijk. In feite is zijn slag van 80 kilometer per uur vergeleken met de versnelling van een kogel uit een geweer, dus het zou bijna zeker sterk genoeg zijn om de glazen wand van een aquarium te breken! Ze ontketenen deze kracht echter alleen wanneer ze proberen hun favoriete voedsel open te breken zoals
weekdieren en krabben.

Onze Ambassadeurs