Elke behandeling heeft voor- en nadelen

Geschreven door Henny A.J. Kreeft

Het Dijklander Ziekenhuis heeft vier locaties - Hoorn, Purmerend, Enkhuizen en Volendam - en zo’n 3.000 werknemers en 27 medische specialismen.


Dinsdag 15 november heeft het ziekenhuis gemeld dat ze de keuzehulpen uit gaat breiden, dankzij een nieuwe koppeling. 

Patiënt 
Volgens de mededeling van het ziekenhuis heeft elke behandeling voor- en nadelen, waarbij tevens iedere patiënt anders is. Daarom heeft het Dijklander Ziekenhuis besloten om ondersteuning aan patiënten aan te bieden. Deze ondersteuning is nodig om keuzes te kunnen maken en dit gaat het ziekenhuis doen met PATIENT+keuzehulp. Het aantal keuzehulpen kan op dit moment worden uitgebreid. Dit kan door een nieuwe koppeling tussen het elektronisch patiëntendossier van het Dijklander Ziekenhuis en het systeem van PATIENT+. Hierbij kan de zorgverlener de ingevulde keuzehulp via het dossier inzien en direct tot de kern komen tijdens een afspraak.


PATIENT+ 


Ondertussen heeft PATIENT+ voor meer dan 80 diagnoses een keuzehulp beschikbaar gesteld. Zo’n keuzehulp is een online hulpmiddel, waarmee arts en patiënt inzicht krijgen in de persoonlijke situatie en de voorkeuren van de patiënt. De patiënt krijgt een persoonlijke pincode, waardoor hij in een aantal stappen de keuzehulp kan doorlopen. Met de keuzehulp krijgt de patiënt relevante informatie in begrijpelijke taal over de diagnose en de mogelijke behandelingen. Hierbij worden de voor- en nadelen van de behandelopties op een rijtje gezet.


Door middel van vragen die voorgelegd worden, kan de patiënt zijn voorkeuren aangeven. De keuzehulp toetst of de patiënt de informatie heeft begrepen. Duidelijk moet zijn dat de keuzehulp geen advies geeft voor een bepaalde keuze. 

Dijklander Ziekenhuis 
Het Dijklander Ziekenhuis gebruikt al enige tijd keuzehulpen, zoals voor een verzakking, hevig menstrueel bloedverlies of osteoporose. Met de koppeling worden de keuzehulpen nu verder uitgebreid. Nadat de patiënt de keuzehulp heeft ingevuld, krijgt hij een samenvatting van de resultaten. Deze informatie kan doorgenomen worden met naasten. De behandelaar ontvangt tevens deze samenvatting. Hierdoor zijn én patiënt én behandelaar goed voorbereid op het gesprek dat gaat plaatsvinden. Tijdens dit consult kunnen ze samen beslissen wat het beste past bij de patiënt. Volgens het ziekenhuis zou de patiënt meer tevreden zijn over zijn keuze en zou hij zich beter aan de voorgeschreven therapie houden.

Een lijst van de keuzehulpen zijn te vinden op de site. 

Onze Ambassadeurs