Vuurwerk afsteken? Houd je aan de regels

Geschreven door Redactie
Vuurwerk afsteken? Houd je aan de regels

Het eindejaar is weer in zicht: donkere dagen, gezellige lichtjes en knallend afsluiten.

Voor het eerst sinds drie jaar mogen we weer vuurwerk afsteken. Dit jaar is alleen categorie F1 en F2 toegestaan op 31 december vanaf 18.00 uur. Hoor je het buiten de toegestane tijden knallen? Meld het aan de politie.

Toegestaan vuurwerk

Categorie 1 vuurwerk (F1) mag het hele jaar door worden gekocht en afgestoken vanaf een leeftijd van 12 jaar en ouder. Het gaat om zogenaamd fop- en schertsvuurwerk (o.a. sterretjes, kleine fonteinen en knalerwten). 

Het zwaardere categorie 2 vuurwerk mag pas vanaf 16 jaar en ouder worden gekocht op de aangegeven data bij een vuurwerkwinkel. Het afsteken daarvan mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur ‘s nachts. Het gaat dan om showboxen, compounds en fonteinen.

Verbod op categorie F3 vuurwerk

Sinds 1 december 2020 mogen consumenten geen categorie F3 vuurwerk meer afsteken. Dit verbod geldt voor knalvuurwerk, knalstrengen, vuurpijlen en enkelschotsbuizen (single shots). Vuurwerkverkopers mogen deze producten niet meer op voorraad hebben. Romeinse kaarsen en babypijltjes blijven ook verboden.

Overlast

Ervaar je overlast? Meld dit dan bij de gemeente via hoorn.nl/vuurwerk. Buiten kantoortijden kunt u de overlast melden bij de politie via het nummer 0900 88 44. De politie geeft dit dan door aan de handhavers. Bel bij gevaar 112. Geef in jouw melding altijd de overlastlocatie en het tijdstip van de overlast aan.

Verdachte zaken

Vermoedt u verdachte zaken met betrekking tot opslag van vuurwerk? Ook dat is een goede reden om de politie te bellen. U kunt verdachte situaties ook melden via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of online via meldmisdaadanoniem.nl 

Boetes

- Overtreders van het vuurwerkverbod krijgen een boete van minimaal 100,00 euro en een strafblad;

- Het op zak hebben en vervoeren van vuurwerk minimaal 100,00 euro;

- Vuurwerk afsteken minimaal 250,00 euro;

- Illegaal vuurwerk afsteken minimaal 400,00 euro;

- Daders van 12 tot 18 jaar kunnen ook een HALT-straf krijgen, daarmee wordt een strafblad voorkomen;

- Bij boetes vanaf 100,00 euro krijgen volwassenen een strafblad. Dit kan gevolgen hebben voor het krijgen van een VOG (verklaring omtrent gedrag) bij bijvoorbeeld een sollicitatie;

- Het bedrag wordt hoger naarmate een dader vaker voor dit feit is bestraft. 

Vuurwerk veilig afsteken

Tijdens elke jaarwisseling raken veel volwassenen en kinderen gewond door vuurwerk. Op de website van de Brandweer lees je hoe je veilig vuurwerk kunt afsteken: Veilig vuurwerk afsteken - Brandweer.

Onze Ambassadeurs