Plant van de maand: De Orchidee

Geschreven door Redactie
Plant van de maand: De Orchidee

Een orchidee is een soort bloeiende plant die deel uitmaakt van de Orchideeënfamilie, een van de grootste families van bloeiende planten op aarde.

Het aantal soorten wordt zo rond de 20.000 geschat. Deze prachtige bloemen symboliseren liefde, schoonheid, eenheid en vruchtbaarheid. Ze groeien in de natuur op bijna elk continent van de wereld en zijn meestal te vinden in regenwouden. Hoewel verschillende soorten orchideeën onderscheidende vormen en verhoudingen hebben, zijn alle orchideeënbloemen symmetrisch. Sommige orchideeënsoorten bloeien maar een paar uur, terwijl de bloemen van andere soorten maandenlang bloeien. Als je wilt leren hoe je je orchideeënplant in leven kunt houden, lees dan verder.

Licht

Orchideeën geven de voorkeur aan fel indirect licht, zoals het licht van een raam op het oosten. Laat je plant niet in de volle zon staan want hierdoor kunnen de bladeren en bloemen ver- branden. Als je orchidee niet genoeg licht krijgt, is er een grote kans dat de bloem niet opnieuw gaat bloeien. De belichting van je plant is dus heel belangrijk. Mocht je niet genoeg licht in huis krijgen is een kweeklamp een aanrader. Kweeklampen zijn ook gunstig in de winter om ervoor te zorgen dat de plant dagelijks 10-15 uur licht krijgt.

Bodem en drainage

Orchideeën hebben een speciale potmix nodig die snel leeg- loopt. De meeste mixen zijn samengesteld uit schors en andere losse vulstoffen met veenmos. Het is belangrijk dat de pot van je orchidee een afvoergat heeft om overtollig vocht uit de bodem te laten wegvloeien, anders heb je kans op wortelrot. Orchideeën hoeven slechts om de 3 tot 5 jaar verpot te worden.

Water geven

Let erop dat je ongeveer 50% van het grondvolume tussen de gietbeurten laat uitdrogen. Vergeet niet om voor het water geven het schoteltje onder de pot vandaan te halen. Geef je orchidee water totdat het water door het afvoergat stroomt. Plaats het terug op de schotel en zorg ervoor dat het vrij is van stilstaand water. Je orchidee houdt er niet van om in water te staan, maar laat de bodem niet helemaal uitdrogen.

Temperatuur en vochtigheid

Afhankelijk van de soort orchidee, geniet de plant van een gemiddelde kamertemperatuur van 16 tot 27 graden Celsius. Als het mogelijk is om de temperatuur ‘s nachts 10 graden Celsius lager te doen dan de dagtemperatuur, dan wordt dit aangeraden. Dit past namelijk het beste bij de natuurlijke omgeving van de plant en stimuleert de bloei. Sommige orchideeën kunnen zich aanpassen aan een lagere luchtvochtigheid, maar alle orchideeën waarderen extra luchtvochtigheid door regelmatig een kiezelbak te gebruiken of bladeren te benevelen.

Bemesting

Gebruik een meststof die speciaal voor orchideeën is gemaakt, verdun deze vervolgens tot de helft van de aanbevolen sterkte. Voer in de lente en zomer elke keer dat je de plant water geeft, en voer elke derde gietbeurt in de herfst en winter. Voordat je gaat bemesten moet je eerst grondig water geven om eerder opgehoopte mineralen en kunstmestzouten uit te spoelen.

Onze Ambassadeurs