Charlotte zoekt collega-vrijwilligers voor Hulp Dichtbij

Geschreven door Redactie
Charlotte zoekt collega-vrijwilligers voor Hulp Dichtbij

Het doen van een boodschapje, hulp in de tuin, een klusje in huis, behoefte aan een praatje, vervoer naar de huisarts, het uitlaten van de hond… bij de afdeling Hulp Dichtbij van Vrijwilligerspunt Westfriesland komen diverse hulpvragen binnen, waar vrijwilligers voor gezocht worden.

Charlotte Uffelie, Vrijwilligerspunt, afdeling Hulp Dichtbij: “Gelukkig weten steeds meer mensen die hulp nodig hebben ons te vinden, maar dat houdt wel in dat we ook steeds meer handjes kunnen gebruiken. We zoeken daarom uitbreiding van ons Hulp Dichtbij team met een of meerdere enthousiaste vrijwilligers!”  


Bij Hulp Dichtbij gaat het om zowel incidentele hulpvragen als structurele hulpvragen. Charlotte: “Denk bij structurele hulpvragen aan het wekelijks bezoeken van een oudere heer voor een spelletje en een praatje, of een jongeman om mee te wandelen. Maar het kan ook een dame zijn die iedere week een uurtje wil gaan zwemmen en een zwemmaatje zoekt, of iemand die wekelijks de vuilnis aan de kant van de weg wil zetten. De hulpvragen zijn echt divers! Zo ook de incidentele hulpvragen. Bijvoorbeeld hulp bij het verhuizen, het eenmalig opknappen van de tuin, het wegbrengen van vuil naar de stort, of het in elkaar zetten van een babybedje. Al deze verschillende vragen en meer komen bij onze afdeling Hulp Dichtbij binnen.” 


Hulpvraag plaatsen 

Iedereen die een hulpvraag heeft, kan zelf contact opnemen met Hulp Dichtbij, maar ook een familielid of organisatie kan voor iemand een hulpvraag aanmelden. Charlotte: “Na het, veelal telefonische, intakegesprek proberen we zo goed mogelijk de hulpvraag onder woorden te brengen in een vacature en die plaatsen we dan online in onze digitale vacaturebank. Deze vacatures delen we dan ook via onze social mediakanalen, zodat de kans groter is dat een vrijwilliger reageert.”


Dankbaar 

En als zich dan een vrijwilliger aanbiedt, dan zorgen Charlotte en haar team ervoor dat de vrijwilliger wordt gematcht met de hulpvrager. “En dat is toch wel het allerleukste werk”, vertelt Charlotte. “Soms zitten mensen al heel lang op hulp te wachten en is het ons gewoon gelukt een passende match te vinden. De mensen zijn dan zo blij! En, vooral als het een spoedhulpvraag is, bijvoorbeeld wanneer een hulpvrager net heeft gehoord dat hij eindelijk bij een specialist terecht kan, maar geen vervoer kan regelen, omdat er gewoon niemand in de sociale omgeving is die kan helpen. Dan is het echt zo te gek dat zich gewoon een wildvreemde meldt om deze persoon de helpende hand te bieden! We bellen ook altijd nog even na om te horen of het allemaal goed is gegaan. En dat is het eigenlijk altijd, dus dat is echt geweldig. Dan zijn we zo dankbaar dat we dit werk mogen doen!”


Versterking gezocht 

Vrijwilligerspunt zoekt een of meerdere vrijwilligers om de afdeling te ondersteunen. Dat kan al met een uurtje per week, maar ook voor een dag per week. Vrijwilliger Hulp Dichtbij is een diverse en vooral heel dankbare functie. Charlotte: “Geen dag is hetzelfde, want iedere hulpvraag is weer anders. Je moet het leuk vinden om mensen te helpen, maar dat mag duidelijk zijn… en je moet goed kunnen luisteren, want mensen moeten ook vaak hun verhaal even kwijt. En daarnaast kom je in een organisatie terecht met gezellige collega’s!”


Interesse in deze leuke vrijwilligersfunctie? Neem contact op met Charlotte via c.uffelie@vrijwilligerspunt.com of bel 0229-216499. Eerst meer lezen over de vacature? Ga naar www.vrijwilligerspunt.com/vacatures en bekijk de vacature onder de knop ‘Naar de vacaturebank’.  


Onze Ambassadeurs