Kunstwerk in Dijklander onthuld ter herdenking van verzetsheld Odile Moereels

Geschreven door Redactie
Kunstwerk in Dijklander onthuld ter herdenking van verzetsheld Odile Moereels

Geschiedenis krijgt blijvende plek in binnentuin Dijklander Ziekenhuis. In de binnentuin van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn is vandaag een kunstwerk onthuld ter nagedachtenis aan verzetsheld Odile Moereels.

Als directrice van het Stadziekenhuis speelde zij in de Tweede Wereldoorlog een grote rol in het verbergen van onderduikers. Het kunstwerk is onthuld in het kader van Hoorn 75 jaar bevrijding en is gemaakt door de Hoornse kunstenaar JChristiaan Heydenrijk.

Het Comité 40-45 Hoorn vond dat Odile Moereels een bijzonder eerbetoon verdiende. “Het Stadsziekenhuis diende als onderduikadres. In sommige ziekenkamers, in de vrijstaande barakken in de tuin van het ziekenhuis, lagen als dat nodig was de ‘zeer besmettelijke zieken’, waar de Duitsers als de dood voor waren”, vertelt Rita Lodde, lid van het Comité. “Dit was te danken aan Odile Moereels. Zij werd al in 1921 aangesteld als directrice van het ziekenhuis en kende een lange loopbaan als verpleegkundige in onder andere Alkmaar. Ze had een open oog en hart voor alles wat nodig is om een ziekenhuis goed te leiden. Een sterke persoonlijkheid.”
 
Hoornse kunstenaar JChristiaan Heydenrijk heeft het kunstwerk vervaardigd. Het bestaat uit een groot glaspaneel van 1,85 meter hoog met een portret van Odile Moereels met kind op schoot. Het kunstwerk staat in de zogeheten kloostertuin van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en bij de deur naar de tuin hangt een plaquette op de muur met meer informatie.

Onze Ambassadeurs