'Corona vertraagt adopties'

Geschreven door Redactie
'Corona vertraagt adopties'

Zeker tientallen buitenlandse kinderen die dit jaar zouden worden geadopteerd door Nederlandse gezinnen moeten langer dan gepland in hun herkomstland blijven. Vanwege reisbeperkingen en andere coronamaatregelen kunnen veel aanstaande adoptieouders hun kindje nog niet ophalen.

Marleen en Joan van Burg bijvoorbeeld. Zij wachten al meer dan een half jaar op groen licht om naar Zuid-Afrika af te reizen. Het stel werd eind februari gekoppeld aan een zoontje en wilde hem in april ophalen. "Maar toen kwam corona ertussen", vertelt Marleen.

Hoewel zij en haar man naar eigen zeggen wel gewend zijn aan wachten - door allerlei tegenvallers duurt hun adoptieprocedure al tien jaar - voelt dat deze keer anders. Zowel Marleen als Josee weten dat meerdere instanties druk bezig zijn om hen samen te brengen met hun kind. "Er zit weer een beetje beweging in", zegt Marleen. Maar hoe lang dat nog gaat duren, kan ze niet inschatten.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid, waar adoptie onder valt, laat in een reactie weten dat het afreizen om kinderen met hun adoptiefouders te verenigen inderdaad moeizaam verloopt. "Met China is er contact, zoals dat er altijd is", zegt een woordvoerder. "We houden vooral meer contact met de Nederlandse vertegenwoordiging daar."

Sinds half juni is hier en daar wel vooruitgang geboekt. Er is een aantal landen waar ouders sindsdien naartoe kunnen reizen, ook landen waarvoor een oranje reisadvies geldt. Volgens Justitie zijn van mei tot en met augustus dertien kinderen op die manier naar Nederland gekomen. Maar doordat sommige landen beperkingen opleggen, gaat die vlieger (nog) niet overal op.

Onze Ambassadeurs