Voorlichting en handhaving vuurwerkverbod in kerstvakantie

Geschreven door Redactie
Voorlichting en handhaving vuurwerkverbod in kerstvakantie

Dit jaar geldt een algeheel vuurwerkverbod om de druk op de ziekenhuizen te verminderen. Handhavers en jongerenwerkers van Stichting Netwerk trekken samen op om jongeren op het verbod te wijzen.

In de gemeente Hoorn werken jongerenwerkers, handhavers en politie met elkaar samen om vuurwerkoverlast te voorkomen, op te sporen en aan te pakken. Dit doen zij door zowel preventief als repressief te werken.

Jongerenwerkers bezoeken de plekken waar normaal gesproken jongeren veel samen komen en gaan met hen in gesprek. Handhavers gaan op meldingen af en treden op als dit nodig is. Daarnaast worden jongeren én hun ouders via een campagne op sociale media gewezen op het verbod en de gevolgen van het overtreden. Jongerenwerkers hebben de afgelopen weken voorlichting gegeven in de jongerencentra en op straat. Hun werk gaat in de kerstvakantie door. Ze spreken jongeren aan en gaan met hen in gesprek over de vuurwerkregels en de gevolgen bij overtreding. Jongerenwerkers zijn er ook om andere problemen aan te horen en hierop in te spelen als dat nodig is. Tijdens de kerstvakantie zijn de jongerenwerkers met een extra grote groep in de avonduren actief aanwezig in Hoorn. De gemeente is daarnaast in gesprek met meerdere partners om activiteiten voor jongeren te organiseren binnen de geldende coronamaatregelen.

Handhavers pakken overlastmeldingen op, houden controlerondes op bekende overlastplekken en delen boetes uit of sturen jongeren door naar Bureau HALT. Net zoals vorig jaar, organiseren de handhavers drie live Facebookacties in de avonduren op 28, 29 en 30 december via www.facebook.com/handhavinghoorn Zij pakken dan binnengekomen meldingen direct op waardoor de pakkans groter is. Afgelopen jaar werden door de extra inzet meer dan 20 jongeren op heterdaad betrapt.

Overlast van vuurwerk kun je tijdens openingstijden melden bij de gemeente via telefoonnummer 0229 25 22 00 of via www.hoorn.nl/melding. Afhankelijk van de aard en ernst van de overlast wordt gekeken welke meldingen als eerst worden opgepakt. Bij levensbedreigende situaties bel je met de politie via 112.

Onze Ambassadeurs