Resultaten aanpak vuurwerkoverlast

Geschreven door Redactie
Resultaten aanpak vuurwerkoverlast

Met behulp van politie, brandweer, jongerenwerkers en gemeentelijke handhavers zijn de afgelopen weken veel jongeren en hun ouders bereikt om vuurwerkoverlast terug te dringen.

Samen met de politie, brandweer en jongerenwerkers, besteedt de gemeente jaarlijks aandacht aan het handhaven op vuurwerkoverlast. Zo zijn er afgelopen kerstvakantie onder meer flyers uitgedeeld door jongerenwerkers op straat.

Ook organiseerden zij alternatieve (online) activiteiten voor jongeren. De brandweer gaf voorlichting tijdens de toezichtronde met de gemeentelijke handhavers op straat. Via een campagne op sociale media over het vuurwerkverbod werden jongeren en ouders bereikt om zich aan de regels te houden en bewust te zijn van het verbod en de gevolgen wanneer dit werd overtreden. Alle partijen kijken positief terug op de aanpak. Handhavers pakten vanaf november 2020 de vuurwerkoverlastmeldingen op en hielden controlerondes op bekende overlastplekken. Net zoals vorig jaar, organiseerden de handhavers drie live Facebookacties in de avonduren op 28, 29 en 30 december via www.facebook.com/handhavinghoorn. Op deze avonden gingen 3 of 4 teams in samenwerking met politie en brandweer op pad en namen de directe meldingen daarin mee. Naast de meldingen werden de hotspots bezocht: parken, tunneltjes, en plekken waar normaal gesproken jongeren samenkomen. Overdag waren jongerenwerkers op straat te vinden als aanspreekpunt en om hen te wijzen op de regels. Tijdens de Facebookactie kwamen 80 meldingen binnen. Via de telefoon of website kwamen 82 meldingen binnen en de politie ontving in de regio Westfriesland tussen 28 en 31 december 67 meldingen.  

De avonden in de aanloop naar 31 december werden als rustiger ervaren door inwoners, politie en handhavers van de gemeente. Hierdoor zijn er minder boetes en waarschuwingen uitgedeeld. De politie heeft in Westfriesland acht woningen bezocht, waarvan één in Hoorn. Bij de helft van die bezoeken werd vuurwerk aangetroffen, variërend van een losse nitraat tot 680 gram aan vuurwerk. De overtreders kregen een boete. De gemeentelijke handhavers troffen op straat tijdens de Facebookactie een 13-jarige aan met illegaal vuurwerk. Bij een huisbezoek is nog meer vuurwerk aangetroffen en overgedragen. Deze zaak is overgedragen naar de politie voor onderzoek. Op oudjaarsavond werd via cameratoezicht op het Betje Wolffplein ingegrepen toen daar ruim 100 kilo vuurwerk werd neergelegd. Daar zijn twee aanhoudingen verricht. Verder onderzoek loopt nog.

De facebook-actie van de handhavers is een mooie aanvulling op de andere manieren waarom toezicht wordt gehouden en er contact is met inwoners: mensen kunnen direct die avond het resultaat terug lezen en direct contact hebben met de coördinator die de handhavers op pad stuurt. Gedurende het jaar vertellen de handhavers op deze Facebookpagina over hun werk, wat er in de wijken speelt en kunnen zich bij dit soort acties direct tot het publiek richten. Volg de handhavers op: www.facebook.com/handhavinghoorn.

Onze Ambassadeurs