Een symbool voor Zweden

Geschreven door Redactie
Een symbool voor Zweden

De geschiedenis van het Dala-paard

Je hebt ze vast wel eens gezien, kleine houten paarden die in vrolijke kleuren zijn geverfd. Ze worden ook wel Dala-paarden genoemd, in het Zweeds heten ze dalahäst.

In de 17e eeuw werden deze houten paarden gesneden door mannen in de omgeving van Dalarna, in het midden van Zweden. Deze mannen waren voor een langere periode van huis omdat ze in de bossen moesten werken. Zij sneden daarom houten paarden uit boomstammen en stuurden deze naar hun kinderen in het dorp zodat zij hiermee konden spelen.

De kleine houten paarden werden zo populair dat het een belangrijke bron van inkomsten werd. Deze eenvoudige houten paarden werden later in felle kleuren geschilderd, geïnspireerd door de bloemmotieven die op meubels en muren in de regio waren geschilderd. De kleur rood werd het meest populair en is vandaag de dag nog steeds de meest voorkomende kleur.

Pas tijdens de wereldtentoonstelling in New York in 1939 werd het houten Dala-paard wereldberoemd. Een reusachtig geschilderd Dala-paard werd buiten het Zweedse paviljoen geplaatst en veroorzaakte een sensatie bij de bezoekers. In het jaar na de tentoonstelling werden 20.000 Dala-paarden naar New York verscheept en zo werd het Zweedse-Dala paard een symbool voor Zweden.







Onze Ambassadeurs