Mogelijke bijwerkingen koperspiraaltjes

Geschreven door Redactie
Mogelijke bijwerkingen koperspiraaltjes

In een jaar tijd zijn 33 meldingen binnen gekomen over het koperspiraaltje IUB™ Ballerine® MIDI, meldt het RIVM. Dit koperspiraaltje is sinds april 2019 beschikbaar.

Dit zijn relatief veel meldingen dat het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) binnen heeft gekregen.

Draag jij ook koperspiraaltje IUB™ Ballerine® MIDI en heb jij klachten? Dan kun je dit melden via de website van MEBI. Het is van belang dat vrouwen en zorgverleners problemen met Ballerine en andere koperspiraaltjes melden bij MEBI. Hoe eerder MEBI op de hoogte is van mogelijke bijwerkingen hoe eerder MEBI eventuele problemen met implantaten tijdig kan signaleren.

De meeste meldingen kwamen van verloskundigen, gynaecologen en huisartsen en gingen vooral over (gedeeltelijke) uitstoting van het spiraaltje en/of zwangerschap bij vrouwen die een Ballerine koperspiraaltje hadden. Andere klachten zoals perforatie in de baarmoeder door het spiraaltje werden minder vaak gemeld. MEBI wilt graag de mogelijke bijwerkingen extra goed in de gaten houden, omdat melders zich zorgen maken over de effectiviteit van de spiraal.

Heb je last van bijwerkingen? Meld dit dan!

MEBI is in 2017 opgericht met als doel mogelijke bijwerkingen van implantaten vroeg te signaleren. Het is belangrijk dat verloskundigen, gynaecologen, huisartsen en patiënten mogelijke bijwerkingen of problemen met Ballerine en andere koperspiraaltjes melden via de website van MEBI.




Onze Ambassadeurs